Republica Moldova are încheiate trei acorduri de conversiune a permiselor de conducere

  • 10 Ianuarie 2023 16:36
Republica Moldova are încheiate trei acorduri de conversiune a permiselor de conducere

Republica Moldova are încheiate trei acorduri de recunoaștere și conversiune a permiselor de conducere. Cu Italia, Turcia și Lituania. De asemenea, statul are semnată o Declarație de intenție cu Ministerul Federal al Infrastructurii Digitale și Transport al Germaniei cu privire la procedura de conversiune a permiselor de conducere.

Totodată, permisele de conducere eliberate de autoritățile Republicii Moldova sunt recunoscute în baza prevederilor Convenției de la Viena asupra circulației rutiere din 1968 într-un șir de state. Este vorba despre Portugalia, Estonia, Belgia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Albania, Cehia, Azerbaidjan, Georgia, Finlanda, Slovacia, Ungaria, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Turkmenistan, Armenia, Kazahstan, Polonia, Slovenia și Qatar.

„În conformitate cu prevederile Programului de activitate, Guvernul își orientează eforturile întru susținerea cetățenilor Republicii Moldova stabiliți peste hotarele țării și stabilirea relațiilor de bună vecinătate dintre Republica Moldova și statele europene, în vederea susținerii acestora, inclusiv prin intermediul Ministerului Afacerilor Interne, care depune eforturi corespunzătoare în vederea avansării discuțiilor bilaterale pe marginea subiectului conversiunii permiselor de conducere”, precizează într-un răspuns pentru IPN secretarul general al MAI, Serghei Diaconu.

Acordurile de conversiune a permiselor de conducere reprezintă documentele bilaterale încheiate în scris. Acestea stabilesc expres condițiile în care părțile își recunosc permisele de conducere eliberate de autoritățile unui sau altui stat parte și procedura de conversiune a acestora, fără susținerea examenelor suplimentare.

În prezent, Ministerul Afacerilor Interne este în proces de negociere a proiectelor de Acorduri cu privire la conversiunea permiselor de conducere cu Spania, Franța, Grecia, Letonia și Belarus.

„Ministerul Afacerilor Interne reiterează angajamentul de a sprijini cetățenii din diasporă, inclusiv prin depunerea eforturilor corespunzătoare în vederea stabilirii și promovării relațiilor bilaterale cu spațiul european, pe segmentul conversiunii permiselor de conducere”, mai menționează Serghei Diaconu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău