Republica Moldova ar putea rata semnarea Acordului cu FMI
-
23 Septembrie 2016 02:57
Autoritățile de la Chișinău ar putea rata semnarea unui nou Acord de finanțare cu Fondul Monetar Internațional în luna octombrie, așa cum a anunțat miercuri, 21 septembrie, în cadrul unui briefing, președintele Parlamentului Andrian Candu.
Potrivit experților, coaliția de guvernământ nu are posibilități, dar nici voința de a îndeplini în totalitate condițiile impuse de FMI.
Potrivit lui Andrian Candu, Fondul Monetar Internațional a înaintat autorităților de la Chișinău o listă cu 16 precondiții care țin de domeniile financiar-bancar, bugetar și energetic, inclusiv convertirea a peste un miliard de dolari, sustrași din sistemul bancar din Republica Moldova, în hârtii de valoare de stat.
În același timp Andrian Candu a menționat că cel mai probabil un nou acord cu FMI ar putea fi semnat în luna octombrie, când vor fi îndeplinite în totalitate cerințele Fondului.
„Vom face tot ce e necesar ca să intrăm în toamnă, în mod special în luna octombrie, în ședința Boardului FMI și să semnăm acest Acord. Chiar dacă toate cele 16 precondiții sunt confidențiale, este vorba despre identificarea unor soluții agreate cu FMI în patru domenii. Una dintre ele ține de convertirea datoriei alocate de BNM celor trei bănci în hârtii de valoare de stat”, a declarat Andrian Candu.
În același timp analiștii susțin că șansele ca autoritățile de la Chișinău să semneze un acord cu FMI în luna octombrie sunt mici. Într-o declarație pentru ”Radio Chișinău” expertul economic, Viorel Gârbu, a menționat că guvernanții vor încerca să amâne realizarea mai multor precondiții după campania electorală. Și asta, susține expertul, din cauza că majoritatea măsurilor impuse de FMI vor scădea mult din popularitatea actualei coaliții de la guvernare.
„Autoritățile Republicii Moldova sunt într-o situație foarte dificilă. Deja autoritățile dau dovadă de lipsă de onestitate, de deschidere și transparență față de propriii cetățeni. Nu vedem prea multe schimbări calitative în vederea atingerii acelor condiționalități impuse de FMI. Chiar dacă sunt și unele evoluții pozitive cum ar fi numirea unui nou Guvernator al BNM, iar acum se vrea și numirea adjuncților, eșecuri sunt mai multe. Nici până acum nu a fost soluționată problema creditului oferit de BNM Guvernului, prin convertirea acestuia în titluri de valoare de stat, pentru legalizarea acțiunilor întreprinde în 2014. Cred că FMI va pune piciorul în prag și va cere categoric ca această problemă să fie depășită. Evoluțiiile în acest sens sunt de o manieră haotică și în mare parte necoordonate. Din această cauză Republica Moldova are mai degrabă șansele să nu semneze Acordul cu FMI în luna octombrie, așa cum declara speakerul Andrian Candu”, a constatat Viorel Gârbu.
Totodată, Viorel Gârbu a menționat că în cazul în care un Acord cu FMI ar fi, totuși, semnat în termenele declarate de autorități, primii bani vor ajunge în Republica Moldova abia în prima parte a anului 2017.
„Chiar dacă semnăm acest Acord cu FMI, partenerii externi de finanțare ai Republicii Moldova ne vor da banii abia anul viitor. De aceea, pe termen scurt, Guvernul nu câștigă nimic. Mai ales că banii primiți recent de la autoritățile de la București au reușit să tempereze un pic din deficitul bugetar. Iar din considerentul că suntem într-o perioadă electorală, guvernarea nu va lua măsuri nepopulare. Semnarea memorandumului va trece pe planul secund și nu se va avansa prea mult în această direcție”, a precizat Viorel Gârbu.
Republica Moldova nu are un acord cu FMI din toamna anului 2013. Câteva misiuni ale Fondului s-au aflat anul trecut în vizite de documentare la Chișinău dar negocierile pentru semnarea unui nou acord așa și nu au fost inițiate, din cauza crizelor politice, dar și a problemelor din sectorul bancar, urmare a dispariției unui miliard de dolari în anul 2014.