Republica Moldova ar putea rata o serie de beneficii ale Acordului cu UE
-
21 Octombrie 2014 19:11
Republica Moldova ar putea rata o serie de beneficii ale Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană în cazul în care nu va insista asupra unei creșteri economice stabile, reformelor în sistemul bancar și judecătoresc.
Sunt concluziile Raportului de stare a țării, elaborat de experții de la Centrul analitic Independent ”Expert-Grup” și Fundația germană Friedrich Ebert.
După performanțele înregistrate în 2013, Republica Moldova înregistrează descreșteri pe mai multe direcții, cum ar fi educația și calitatea capitalului uman, sistemul public de pensii, mediu și eficiența energetică. Potrivit lui Adrian Lupușor, director executiv al Expert-Grup, alte carențe ar fi ineficiența instituțiilor statului și un sistem judecătoresc ineficient.
”Raportul constată o serie de frâne interne, care pe fondul unor riscuri externe care se accentuează in ultima perioadă, urmează să contribuie la încetinirea creșterii economice în viitorul apropiat. Nu putem vorbi despre o dezvoltare economică durabilă și incluzivă, având instituții slabe. Aici în primul rând menționăm funcționarea supremației legii, nivelul de protejare a drepturilor de proprietate, funcționarea justiției”, a declarat Adrian Lupușor.
Prezent la eveniment, senatorul român Mircea Geoană, care este și președintele ”Aspen Institute Romania”, a menționat că reorientarea Moldovei către piața Uniunii Europene, va aduce beneficii considerabile economiei moldovenești.
”Vorbim de Europa, care este o economie de 8 ori mai mare decât economia Rusiei, o piață care în câțiva ani de zile va avea un acord le liber schimb cu piața SUA, în care o țară mica, ca Republica Moldova, cu economie nediversificata, poate găsi niște de piață foarte interesante. Cred ca este o ocazie ca Moldova să iasă din această capcană a sărăciei, capcană geopolitică”, a declarat Mircea Geoană.
Raportul de stare a țării 2014 este un document care analizează principalele tendințe și riscuri de dezvoltare ale țării, în cele mai principale domenii și are ca scop discutarea priorităților și provocărilor Acordului de asociere cu UE.