Republica Moldova ar putea pierde peste 3 miliarde de lei

  • 28 Iulie 2015 13:51
Republica Moldova ar putea pierde peste 3 miliarde de lei

Suspendarea finanțării externe a Republicii Moldova ar putea duce la pierderi bugetare de peste 3 miliarde de lei, potrivit unui raport publicat astăzi de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

 De asemenea, consideră autorii studiului, lipsa banilor din exterior va genera o scădere bruscă a exporturilor, a competitivității companiilor private pe piață, precum și o scumpire substanțială a creditelor.

Suspendarea de către partenerii externi de dezvoltare ai Republicii Moldova a finanțărilor prevăzute pentru acest an deja a dus la un deficit de aproape 47 de milioane de dolari din totalul celor 2,8 miliarde de lei, prevăzuți în acest sens în bugetul de stat.  De asemenea, din creditele externe de 3,6 miliarde de lei, au fost anulate 45 de milioane de dolari. În același timp, mai mult de jumătate din proiectele cu finanțare externă riscă să fie amânate, iar o mare parte din granturi pentru finanțarea instituțiilor bugetare, la fel, ar putea fi suspendate.

Potrivit unuia dintre autorii studiului, ex-ministrului de finanțe, Veaceslav Negruță, situația este cauzată de lipsa unui program de finanțare cu Fondul Monetar Internațional, a demisiei Guvernului, precum și a aprobării bugetului de stat fără a se ține cont de cadrul economic existent.

Pentru ameliorarea situației, ”Expert-Grup” recomandă învestirea de urgență a noului Cabinet de miniștri, reluarea negocierilor cu FMI, precum și rectificarea bugetului de stat. Totodată, o soluție ar fi și deoffshorizarea tranzacțiilor comerciale și  transferul acestora în gestiunea autorităților publice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău