Republica Moldova ar putea crea un DNA după modelul instituției din România (Revista presei)

  • 07 Aprilie 2023 12:07
Republica Moldova ar putea crea un DNA după modelul instituției din România (Revista presei)

Republica Moldova ar putea crea un DNA după modelul imstituției din România. Experiența acestei instituții, prezentată la Chișinău de Daniel Morar, fostul procuror-șef al DNA, citim în Ziarul Național. Potrivit publicației fostul procuror-șef al DNA a oferit, în discuțiile cu procurorii din R. Moldova, soluții pentru a depăși problemele cu care se confruntă Procuratura Anticorupție, dar și sistemul de justițien

DW scrie că, aflat într-o vizită la Chișinău, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a vorbit din nou despre amenințările rusești la adresa Republicii Moldova. „Fiecare zi de război apropie Moldova de mai multă securitate și de Uniunea Europeană”, a menționat oficialul polonez, care crede că „o cale de aderare accelerată a Moldovei la UE există”. „Ori va fi o cale de aderare accelerată, ori negocierile vor fi stopate pentru ani de zile și nu vor duce nicăieri. Sper ca UE să deschidă și mai larg ușile pentru Moldova. Trebuie să facem tot posibilul pentru ca Moldova să devină parte a UE”, a spus oficialul de la Varșovia.

Mold-Street anunță că principala companie aeriană din Polonia va majora numărul de zboruri de la Chișinău. Principala companie aeriană din Polonia, va suplimenta numărul de zboruri de la Varșovia la Chișinău și retur, și totodată își va diversifica și destinațiile.

Presa de la Chișinău publică răspunsul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova la declarațiile Purtătoarei de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, după ce aceasta a spus că guvernarea R.Moldova ar acționa contrar criteriile de la Copenhaga, instaurând în țară „un sistem centralizat, control total și cenzură”. Declarațiile reprezentantei oficiale a ministerului rus de externe sunt inconsistente cu realitatea și inadmisibile în relația cu țara noastră. Dorim să reamintim că există o adevărată opoziție parlamentară și extra-parlamentară în Republica Moldova. Totodată, mass-media poate liber să comenteze și să critice acțiunile autorităților, în limitele prevăzute de lege și cu condiția ca aceasta să nu pună în pericol securitatea țării”, se arată în postarea lui Igor Zaharov, consilierul pe comunicare a ministrului afacerilor de externe, Nicu Popescu, citat de ZDG.

Majoritatea cetățenilor R.Moldova susțin aderarea R.Moldova la UE, scrie deschide.md care face trimitere la datele unui sondaj realizat de compania iData.

În cazul în care duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea R.Moldova la Uniunea Europeană, 57% din moldoveni ar vota „Pentru”. Conform sondajului, alte 33,2% ar vota „Contra”, iar 9,8% au refuzat să răspundă. Cât privește Unirea R.Moldova cu România, 33,5% au declarat că ar vota pentru. Totodată, peste 40% din respondenți susțin ieșirea R.Moldova din CSI. Sondajul a fost realizat în perioada 15-26 martie pe un eșantion de 1065 de respondenți din 405 localități. Marja de eroare este de +/-3%.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău