Republica Moldova ar putea adera la Protocolul privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun

  • 16 Martie 2022 13:37
Republica Moldova ar putea adera la Protocolul privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun

Statul nostru ar putea să adere la Protocolul privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului (CCCT OMS). În cadrul ședinței de astăzi, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat raportul pentru acest proiect de lege.

Protocolul privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la CCT reprezintă un tratat interstatal. Unul dintre principiile de bază ale acestuia este asumarea unui angajament politic, pentru a dezvolta și a susține, la nivel național și internaționale, măsuri care să prevină și să reducă consumul de tutun și să combată traficul ilicit al acestor produse.

Potrivit notei informative a proiectului, necesitatea aderării Republicii Moldova la acest protocol este dictată de situația din țara noastră privind comerțul ilicit cu produse de tutun.

Astfel, scopul final al aderării Republicii Moldova la această convenție este combaterea comercializării ilegale a produselor de tutun și, respectiv, excluderea presiunilor suplimentare asupra sistemelor de sănătate și pierderilor veniturilor pentru economie.

Protocolul privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la CCCT OMS a fost adoptat la 12 noiembrie 2012. Până în prezent, la el au aderat 63 de state și Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău