Republica Moldova accede la Acordul privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei

  • 28 Decembrie 2023 15:55
Republica Moldova accede la Acordul privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei

Republica Moldova accede la Acordul parțial extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, adoptat prin Rezoluția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, relatează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în prima și a doua lectură de Parlament, relatează sursa citată.

Potrivit notei informative a proiectului de lege, accederea Republicii Moldova la acest Acord subliniază o dată în plus importanța continuării sprijinirii Ucrainei, precum și solidaritatea manifestată de țara noastră în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei este o platformă de înregistrare, sub orice formă documentară, a informațiilor privind probele și plângerile despre prejudiciul, pierderile sau vătămările cauzate de Federația Rusă în Ucraina, începând cu data de 24 februarie 2022.

În Registru vor fi recepționate și procesate informațiile privind plângerile și probele, care vor fi clasificate în categorii și organizate. Registrul daunelor nu va avea funcții de judecare și nu va fi competent să determine răspunderea și alocarea oricăror plăți sau compensații.

Importanța Rezoluției de creare a Acordului Parțial Extins privind Registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei a fost recunoscută la Summitul Consiliului Europei din luna mai 2023. Registrul daunelor va fi înființat ca o instituție de cooperare interguvernamentală, acționând în cadrul instituțional al Consiliului Europei, însă cu sediul la Haga. De asemenea, Registrul va avea un birou în Ucraina, care va facilita contactele cu potențialii reclamanți și cu publicul larg din Ucraina.

Activitatea Registrului va reprezenta prima componentă a unui viitor mecanism internațional de despăgubire. Acordul Parțial Extins privind registrul daunelor cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei a fost adoptat pentru o perioadă inițială de trei ani, cu posibilitatea continuării acestuia, în caz de necesitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău