Republica Moldova a semnat Convenția de la Ljubjiana - Haga

  • 16 Februarie 13:56
Republica Moldova a semnat Convenția de la Ljubjiana - Haga

Secretarul de stat al Ministerului Justiției, Eduard Serbenco, a semnat Convenția de la Ljubljana-Haga privind cooperarea internațională în investigarea și urmărirea penală a crimelor de genocid, a crimelor împotriva umanității, a crimelor de război și altor crime internaționale. Republica Moldova se numără, astfel, printre primele state semnatare ale acestui instrument important. Ceremonia s-a desfășurat la Palatul Păcii din Haga, Țările de Jos.

Documentul are drept scop consolidarea cooperării internaționale în investigarea și urmărirea penală a genocidului, a crimelor de război, a crimelor împotriva umanității și a altor crime internaționale. Acesta va servi în calitate de instrument între părțile semnatare pentru efectuarea investigațiilor comune, colectarea și partajarea probelor, extrădarea condamnaților, asistență judiciară reciprocă. Convenția pune un accent deosebit și asupra drepturilor victimelor unor astfel de infracțiuni.

Convenția de la Ljubljana-Haga este primul tratat important în domeniul dreptului internațional penal, după adoptarea Statutului de la Roma în 1998,  în baza căruia a fost instituită Curtea Penală Internațională. După semnare, documentul urmează a fi ratificat de Parlament.

Proiectul Convenției a fost adoptat în luna mai a anului trecut. La elaborarea documentului au participat delegații din 68 de țări, iar negocierile pentru redactarea acestuia au început în 2011 la inițiativa Argentinei, Belgiei, Mongoliei, Țările de Jos, Senegalului și Sloveniei. Convenția a fost semnată de 35 de țări și este deschisă spre semnare pentru celelalte state pe parcursul unui an.

 

Republica Moldova a semnat Convenția de la Ljubjiana - Haga

Republica Moldova a semnat Convenția de la Ljubjiana - Haga

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău