BERD a oferit Republicii Moldova un împrumut de aproape 31 milioane de euro pentru construcția noii linii de interconexiune energetică cu România. Detaliile proiectului
-
13 Martie 15:35
Republica Moldova și România vor avea o nouă linie de interconexiune energetică. În sens, astăzi, 13 martie, la Chișinău a fost semnat Acordul de Împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind implementarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică între Republica Moldova și România, Faza II”, proiect care va contribui la întărirea securității energetice a țării, transmite Radio Chișinău.
Proiectul prevede construcția unei noi linii electrice aeriene, cu tensiunea de 400 de kV, care va interconecta orașele Bălți din Republica Moldova și Suceava din România. De asemenea, la Bălți, urmează a fi construită și o stație electrică cu o capacitate de 400 kV.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat, în carul ceremoniei de semnare că, în total, autoritățile își propun să construiască trei linii electrice de interconectare cu România. Odată finalizate, în 2029 Rep. Moldova s-ar putea integra în totalitate în piața energetică a Uniunii Europene, prin România, a mai precizat oficialul.
„Începând cu anul 2029, asta ne propunem, să integrăm piața energetică a Rep. Moldova în UE, prin piața românească (…) într-un final, vrem să ajungem ca acele realități de pe piața energetică a UE să devină accesibile și pentru consumatorii de la noi. Să avem prețuri diferențiate de la oră la oră, să putem aplica formule mai sofisticate de echilibrare a rețelelor, să vină investiții…”, a declarat Parlicov.
Construcția liniei electrice aeriene Bălți-Suceava va fortifica securitatea energetică pe ambele maluri ale Prutului, a declarat la rândul ei șefa oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare la Chișinău, Catarina Bjorlin Hansen.
„Noi vrem să diversificăm furnizarea de energie, care a fost concentrată. Rep. Moldova lucrează acum pentru a avea o furnizare mai echilibrată și acest proiect este un pas în direcția corectă, pentru a avea o paradigmă mai sigură”, a spus Catarina Bjorlin Hansen.
Totodată, o parte din bani vor fi cheltuiți pentru reabilitarea unor segmente a rețelelor electrice de transport de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv prin înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor din stațiile electrice.
Documentul include și un Plan de acțiuni, destinat reformării sectorului energetic, care ține atât de aspecte ale actualizării cadrului juridic cât și de înființarea Operatorului pieței energiei electrice.
În baza înțelegerii, va fi contractat un împrumut în valoare de 30,8 milioane de euro, ceea ce reprezintă̆ o cofinanțare a Proiectului în cuantum de 40%. Alte 30,8 milioane de euro urmează a fi contractate de la Banca Europeană de Investiții.
Proiectul include și o componentă de grant în valoare de 15,4 milioane de euro, care urmează a fi acordată de Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.
Astfel, valoarea totală a proiectului este estimată la 77 milioane de euro. Realizarea acestuia va contribui la integrarea rețelei din Republica Moldova în piața Uniunii Europene (UE) prin conexiuni cu rețeaua europeană ENTSO-E, creșterea eficientei sectorului energetic național, îmbunătățirea stabilității și fiabilității sistemului electroenergetic local și regional, precum și creșterea oportunităților pentru dezvoltarea de alte surse de energie, inclusiv din surse de energie regenerabilă.
Amintim că, în 2017, a fost lansat „Proiectul interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România Faza I”, care are drept scop finanțarea construcției Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV Vulcănești-Chișinău.