Republica Moldova a semnat 51 de granturi în valoare totală de 5,63 milioane de euro în cadrul Programului „Orizont Europa”

  • 26 Octombrie 09:19
Republica Moldova a semnat 51 de granturi în valoare totală de 5,63 milioane de euro în cadrul Programului „Orizont Europa”

Republica Moldova a semnat 51 de granturi în cadrul Programului „Orizont Europa”. Valoarea totală a acestora este de 5,63 mil euro, bani oferiți de Uniunea Europeană. Datele au fost prezentate la cea de-a treia ședință a Comitetului comun pentru cercetare și inovare Republica Moldova - Uniunea Europeană, care a avut loc la Chișinău, informează MOLDPRES.

Prezentă la eveniment, Anne Haglund-Morrisey, șef adjunct al Unității pentru cooperare internațională din cadrul Directoratului-General pentru cercetare și inovare al Comisiei Europene, a îndemnat cercetătorii din țara noastră să continue tendința pozitivă de participare și să aplice la apelurile și oportunitățile oferite de Programul „Orizont Europa”. Totodată, oficialul european a subliniat suportul pe care Comisia Europeană continuă să-l ofere Republicii Moldova pentru a crește participarea la Program.

Secretarul de Stat al Ministerului Educației și Cercetării, Adriana Cazacu, a afirmat că Programul „Orizont Europa” reprezintă nu doar o platformă prin care pot fi accesate fonduri europene valoroase, dar și o oportunitate strategică pentru dezvoltarea și pentru consolidarea parcursului de integrare europeană a țării noastre. „Datorită parteneriatului, organizațiile și instituțiile de cercetare beneficiază de colaborare cu parteneri europeni, schimbând idei, inovații și bune practici”, a spus Adriana Cazacu.

În acest an, a fost aprobat Programul național de specializare inteligentă al Republicii Moldova pentru anii 2024-2027 „Smart Moldova”, țara noastră devenind primul stat din cadrul Parteneriatului Estic care are un asemenea document aprobat.

Republica Moldova este țară asociată a Programului Orizont Europa. Acordul privind participarea țării noastre la Programul-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare și Inovare „Orizont Europa”, pentru perioada 2021-2027 a fost semnat la Bruxelles în octombrie 2021. Programul oferă oportunități pentru schimbul de bune practici europene și internaționale, atragerea cercetătorilor, accesul la infrastructură de cercetare și de soluționare a provocărilor cu care se confruntă societatea contemporană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
0,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sun
12
Mon
13
Tue
13
Wed
11
Thu
14
Arhivă Radio Chișinău