Republica Moldova a redus cheltuielile pentru Apărare

  • 28 Aprilie 2016 11:58
Republica Moldova a redus cheltuielile pentru Apărare

Sumele alocate pentru Apărare s-au redus brusc începând din 2009, astfel încât în 2015 Republica Moldova s-a plasat pe ultimul loc printre țările din Europa Centrală și de Est ca pondere a cheltuielilor pentru acest domeniu, în raport cu Produsul Intern Brut.Datele se conțin într-un studiu realizat de Centrul Expert-Grup, care a analizat cheltuielile destinate…

Sumele alocate pentru Apărare s-au redus brusc începând din 2009, astfel încât în 2015 Republica Moldova s-a plasat pe ultimul loc printre țările din Europa Centrală și de Est ca pondere a cheltuielilor pentru acest domeniu, în raport cu Produsul Intern Brut.

Datele se conțin într-un studiu realizat de Centrul Expert-Grup, care a analizat cheltuielile destinate apărării în perioada 2000-2014, transmite IPN.

Această tendință nu a suferit schimbări nici măcar după 2014, când securitatea din regiune s-a înrăutățit vizibil.

Autorii studiului constată că, pe parcursul ultimului deceniu nu au fost finalizate procesele de reformare a apărării naționale și nici documentele de programare strategică pentru acest sector, care să ghideze planificarea apărării naționale pe o perioadă lungă de timp. De asemenea, lipsa documentelor strategice a determinat faptul că structura Armatei Naționale este învechită, fără să fie ajustată noilor realități de securitate și constrângeri de finanțare.

În condițiile în care 10% din teritoriul Republicii Moldova nu este controlat de autoritățile constituționale, este imperativă schimbarea atitudinii față de apărarea națională și reamplasarea acestui sector printre prioritățile de dezvoltare a țării, consideră experții.

Pe lângă elaborarea documentelor strategice necesare, autorii recomandă o revizuire a structurii Armatei Naționale conform realităților actuale de finanțare. În opinia lor, aceasta ar permite reorganizarea componentelor ce au o contribuție minimă la apărarea națională, dar consumă surse financiare semnificative. De asemenea, experții optează pentru mărirea investițiilor capitale în apărarea națională și majorarea transparenței bugetare în sectorul apărării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău