Republica Moldova a primit undă verde pentru aderarea la Convenția Brevetului European

  • 14 Decembrie 2022 14:20
Republica Moldova a primit undă verde pentru aderarea la Convenția Brevetului European

Republica Moldova a primit acceptul pentru aderarea la Convenția Brevetului European (CBE). Acest lucru a devenit posibil după ce Consiliul de Administrație al Organizației Europene de Brevete (OEB) a luat decizia de a invita Republica Moldova să adere la OEB, organizație europeană regională care acordă brevete europene în numele celor 39 de state membre ale organizației și gestionează sistemul brevetului unitar al Uniunii Europene.

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) susține că decizia Consiliului OEB este una istorică pentru Republica Moldova și va face posibilă aderarea Moldovei la spațiul european de brevete într-un viitor previzibil. Potrivit AGEPI, după retragerea calității de membru al Organizației Eurasiatice de Brevete în 2012, toate eforturile au fost concentrate pe alinierea legislației și procedurilor naționale la standardele și practicile europene, scrie Bizlaw.md.

Cooperarea dintre Republica Moldova și OEB are o istorie de peste 25 de ani. În anul 2011, Moldova a informat pentru prima dată organizația europeană despre dorința sa de a intra într-un acord de colaborare cu OEB. Au urmat ani de negocieri și ajustări legislative și administrative, iar în 2013 Guvernul Republicii Moldova a încheiat cu OEB, Acordul privind validarea brevetelor europene, intrat în vigoare din 1 noiembrie 2015, prin implementarea căruia a recunoscut efectele brevetului european pe teritoriul său, fiind puse bazele viitoarei aderări la CBE.

În anul 2019, având în vedere că aderarea la OEB este condiționată de obținerea unei invitații din partea Consiliului de Administrație al organizației, Republica Moldova a transmis către acesta o scrisoare de intenție privind interesul Republicii Moldova de a deveni stat membru al OEB și respectiv solicitarea de a examina lansarea invitației de aderare. 

Astfel, începând cu anul 2019, AGEPI și-a intensificat dialogul bilateral cu oficiile de proprietate intelectuală din statele membre ale OEB pentru promovarea sistemului de brevete al Republicii Moldova și obținerea suportului din partea acestora pentru aderarea la OEB, suport materializat prin decizia adoptată de către reprezentanții statelor membre ale organizației.

Menționăm că, CBE reprezintă un instrument juridic regional de protecție a invențiilor în Europa, care a intrat în vigoare inițial în anul 1977, pentru șapte state contractante (Belgia, Elveția, Franța, Germania, Luxemburg, Marea Britanie și Olanda) și a pus bazele creării Organizației Europene de Brevete (OEB).

În prezent, OEB numără 39 de state membre, inclusiv 27 de state membre ale UE și 10 state non-membre, cum ar fi Elveția, Norvegia, Marea Britanie, Turcia etc. Ultimul stat care a aderat la Convenția Brevetului European este Republica Muntenegru care este stat membru al OEB începând din 1 octombrie 2022.

De subliniat că aderarea la OEB este una din precondițiile aderării la Uniunea Europeană și va asigura integrarea deplină a Republicii Moldova în spațiul brevetului european.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău