Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul să exporte carne procesată de pasăre și ouă de consum în Uniunea Europeană

  • 09 Martie 2023 13:16
Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul să exporte carne procesată de pasăre și ouă de consum în Uniunea Europeană

Republica Moldova a obținut dreptul de a exporta în Uniunea Europeană produse procesate din carne de pasăre și ouă proaspete. Astăzi, 9 martie, au fost publicate modificările la Regulamentele de punere în aplicare a unor prevederi în acest sens, aprobate de Comisia Europeană în martie 2021. Decizia Comisiei Europene este una foarte importantă și va permite diversificarea piețelor de desfacere pentru producătorii avicoli din Republica Moldova, scrie Radio Chișinău.

Noi produse moldovenești de origine animală vor putea fi comercializate pe piața Uniunii Europene. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a amintit că până acum din această categorie am putut exporta în Uniunea Europeană doar miere de albini, praf de lapte, produse de lactate procesate și praf de ouă. Acum, la acestea se mai adaugă și carnea procesată de pasăre și ouăle de consum de categoria A, a spus oficialul.

„Ministerul Agriculturii a avut un amplu proces de armonizare legislativă de-a lungul anilor. Ca să ajungem astăzi să fie țara listată, a trebuit să fie transpuse peste 20 de directive și regulamente ale UE; au fost adoptate legi și regulamente care țineau de sănătatea și bunăstarea animalelor, de identificarea trasabilității animalelor, pe segmentul medicamentelor de uz veterinar; a fost adoptată legea zootehniei în 2022, ce prevedea implementarea și transpunerea prevederilor Uniunii Europene privind crearea, menținerea și dezvoltarea fondului genetic pentru toate speciile de animale. În anul curent, 2023 a fost adoptată strategia de dezvoltare a agriculturii pentru perioada 2023-2030, în care unul dintre obiectivele Ministerului Agriculturii este diversificarea piețelor pentru producătorii noștri autohtoni”, spune Vladimir Bolea.

Este o decizie istorică pentru Republica Moldova, care deschide noi piețe de desfacere pentru producătorii autohtoni, a apreciat directorul ANSA, Radu Mustață. El a explicat că operatorii care vor solicita dreptul să exporte în UE vor fi monitorizați de către ANSA în vederea respectării cerințelor, ulterior  Rep. Moldova va prezenta listele UE:

„A fost luată o decizie istorică pentru Republica Moldova. La data de 9 martie au fost publicate modificările la regulamentele care pun în aplicare regulamentele europene 404 și 405, prin acre Rep. Moldova a obținut dreptul de a exporta în Uniunea Europeană produse procesate din carne de pasăre și ouă de categoria A., menționează Radu Mustață.

Această reușită demonstrează că ANSA are un sistem de control oficial recunoscut de UE, demonstrează că ANSA implementează acele cerințe și rigori stipulate în regulamentul Uniunii Europene și Rep. Moldova face pași importanți în domeniul de asigurare a siguranței produselor alimentare, plasate atât pe piața internă, cât și pe cea externă, destinate exportului”.

În prezent, carnea procesată și ouăle produse în R. Moldova sunt exportate în țările arabe și în Orientul Mijlociu.

Republica Moldova va face parte din lista celor șase țări care au dreptul să exporte ouă de categoria A în Uniunea Europeană, alături de Elveția, Regatul Unit, Japonia, Macedonia de Nord și Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău