Republica Moldova a început cu stângul anul 2015

  • 13 Martie 2015 12:53
Republica Moldova a început cu stângul anul 2015

Leul va continua să se devalorizeze față de principalele valute de referință în următoarea perioadă, până la 30 la sută.

Acest lucru va duce la degradarea majorității indicatorilor socio-economici pe parcursul anului 2015, potrivit unui raport al Centrului Analitic Independent ”Expert-Grup”.

Potrivit autorilor raportului, tendința de slăbire a leului va fi cauzată de o serie de factori precum reducerea de transferuri în dolari și euro, diminuarea exporturilor către țările CSI și slăbirea sistemului financiar-bancar moldovenesc.

Pentru a ameliora situația și a stabiliza cursul valutei naționale, experții recomandă negocierea și semnarea de urgență a unui împrumut cu Fondul Monetar Internațional, o relaxare a politicii monetare de către Banca Națională, ce va deschide calea producătorilor la credite mai ieftine și în consecință la o majorare a exporturilor.

Expert Grup mai recomandă Guvernului să exploreze la maxim beneficiile zonei de liber schimb cu Uniunea Europeană, să amelioreze mediul concurențial și să combată tranzacțiile frauduloase.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău