Republica Moldova a găzduit circa 125 de mii de refugiați ucraineni. Câți dintre aceștia s-au stabilit permanent pe teritoriul țării noastre
-
20 Decembrie 14:40
Republica Moldova continuă să ofere sprijin cetățenilor ucraineni afectați de război, găzduind aproximativ 125 mii de persoane, dintre care 90 mii s-au stabilit permanent pe teritoriul țării. Aceste date au fost făcute publice în cadrul unei dezbateri organizate de Agenția de presă IPN. Participanții la dezbatere au subliniat importanța integrării acestor persoane în societate și au evidențiat atât provocările, cât și oportunitățile aduse de această criză, transmite Radio Chișinău.
Expertul în ștințe politice Alexandr Macuhin a subliniat importanța integrării refugiaților ucraineni în societatea din Republica Moldova.
„După doi ani și jumătate de criză a refugiaților, Republica Moldova a reușit să asigure condiții de trai adecvate pentru ei, asigurându-se că nimeni nu a rămas fără adăpost sau acces la necesitățile de bază. Totuși, provocările rămân, iar integrarea acestor persoane în societatea moldovenească este esențială. De exemplu, înainte de 2022, Republica Moldova avea doar aproximativ 750 de persoane cu statut de refugiat, iar acum numărul acestora a crescut semnificativ. Este necesar să le oferim oportunități pentru a deveni membri activi ai comunității, contribuind astfel la dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova”, a spus Alexandr Macuhin.
Situația pe piața muncii pentru cetățenii ucraineni rămâne una complexă, cu diferențe semnificative între bărbați și femei în ceea ce privește rata de angajare, a precizat deputata Ana Racu, care a participat la dezbatere.
„Bărbații ucraineni au mai multe șanse de angajare în Republica Moldova, datorită cererii din sectoarele care necesită forță fizică. În 2024, 60% dintre refugiații ucraineni s-au angajat, dintre care 82% sunt bărbați și doar 35% sunt femei. Acest lucru arată o diferență semnificativă în rata de angajare, cu un șomaj de cinci ori mai mare în rândul femeilor ucrainene. Pentru a îmbunătăți integrarea, sunt necesare mai multe cursuri gratuite de limba română pentru refugiați”, a spus Ana Racu.
Un alt aspect important discutat în cadrul dezbaterii a fost impactul psihologic al incertitudinii cu care se confruntă refugiații ucraineni, precum și necesitatea îmbunătățirii accesului acestora la servicii medicale prin simplificarea procedurilor birocratice.
În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrați aproximativ 90 de mii de refugiați din Ucraina.