Republica Moldova a fost invitată la reuniunea ministerială NATO de la București

  • 09 Noiembrie 2022 13:54
 Republica Moldova a fost invitată la reuniunea ministerială NATO de la București

Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Finlanda, Suedia și Bosnia sunt statele invitate la reuniunea miniștrilor de externe NATO din 29/30 noiembrie, prima de acest fel organizată în România. Reuniunea va cuprinde patru sesiuni referitoare la punerea în aplicare a deciziilor luate la summitul NATO de la Madrid, la războiul din Ucraina, securitatea energetică și parteneri.

„Aș dori să subliniez trei aspecte principale. În primul rând, faptul că România găzduiește o reuniune a miniștrilor de externe din NATO, la finalul lunii noiembrie, confirmă rolul nostru în regiune și importanța pe care România o are în special în actualul context de securitate la nivel euro-atlantic. Asta este cert. În al doilea rând, găzduirea de către România a Ministerialei arată interesul pe care Aliații și NATO îl au față de regiunea noastră”, a spus Neculăescu, citat de Agerpres. „Știți foarte bine că România a fost interesată constant de promovarea securității în regiunea Mării Negre și faptul că această reuniune ministerială este organizată la noi arată interesul Aliaților și al NATO față de această regiune. Este extrem de important în actualul context de securitate foarte fragil, generat de invazia Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat reprezentantul Permanent al României la NATO, Dan Neculăescu,  potrivit Digi24.ro.

„Al treilea element este acela că România a fost de la început un susținător al integrității teritoriale și al suveranității Ucrainei, lucru recunoscut de către toți Aliații, iar faptul că această reuniune are loc în România evidențiază inclusiv acest sprijin pe care România îl acordă Ucrainei”, a mai spus ambasadorul român. Reuniunea de la București a miniștrilor de externe din NATO - prima de acest fel organizată în România - are o importanță aparte ca bornă între Summitul de la Madrid și viitorul Summit de la Vilnius. 

„În consecință, deciziile pe care le așteptăm la această Ministerială și care în prezent se discută la nivelul Alianței sunt foarte importante pe tot acest drum de transformare a NATO, de creștere a securității flancului estic și de adaptare la noile realități de securitate, în care Rusia este cel mai important risc de securitate la adresa NATO și a securității euroatlantice”, a explicat diplomatul român. 

În opinia sa, reuniunea de la București din 29-30 noiembrie va contribui la creșterea profilului României în NATO. România, care s-a dovedit a fi un aliat extrem de responsabil și capabil, a găzduit un summit în 2008, o reuniune a miniștrilor apărării și o reuniune a șefilor Comitetului Militar al NATO, cel mai înalt for de decizie militară al Alianței. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău