Republica Moldova a făcut primul pas spre UE, titrează Adevărul

  • 30 Iunie 2014 17:43
Republica Moldova a făcut primul pas spre UE, titrează Adevărul

Revista presei din 30 iunie

După semnarea de vineri a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, urmează procedura de ratificare în toate parlamentele statelor-membre, plus în cel al Republicii Moldova, și implementarea acestui document. Aceasta înseamnă că demnitarii trebuie să depună și mai multe eforturi pentru a pune în aplicare prevederile tratatului, subliniază cotidianul, menționând că, joi, Acordul de Asociere UE-Moldova ar putea fi ratificat simultan de parlamentele de la Chișinău și București. Formațiunile proeuropene au salutat semnarea Acordului de Asociere, apreciind evenimentul de la Bruxelles drept unul de o importanță istorică. PLDM, PD, PLR și PL se declară gata să ratifice cât mai repede acordul și se angajează să intensifice eforturile pentru ca Republica Moldova să devină membră cu drepturi depline a UE, notează Adevărul.

Pe de altă parte, Ziarul Național atenționează că la Bălți, comuniștii vor AUTONOMIE. Consilierii municipali comuniști din Bălți au criticat dur decizia autorităților de la Chișinău de a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Totodată ei cer să fie adoptată o lege prin care Bălțiul să primească un statut special, în caz contrar amenință că vor organiza un referendum pentru crearea unei autonomii.

După semnarea de către Chișinău a Acordului de Asociere cu UE, Rusia vrea să discute cu Republica Moldova, anunță Evenimentul Zilei. Moscova este pregătită să aibă consultări cu Georgia, Republica Moldova și Ucraina privind adaptarea politicilor economice ca urmare a semnării acordurilor de asociere între aceste țări și Uniunea Europeană, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, informează Itar-Tass.

Timpul titrează că lucrările din România la gazoductul Iași-Ungheni au fost finalizate, inclusiv subtraversarea răului Prut, urmând că sistemul de operare să fie preluat rapid de către Transgaz, a anunțat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, în ședința de sâmbătă a Guvernului. România și Republica Moldova lucrează la construcția unei conducte de gaze între cele două țări, pe ruta Iași și Ungheni, având că obiectiv interconectarea sistemelor de transport al gazelor naturale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:7,2 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău