Republica Moldova a depus primul proiect de finanțare a infrastructurii rutiere prin Mecanismul de Interconectare a Europei

  • 13 Iunie 2023 14:29
Republica Moldova a depus primul proiect de finanțare a infrastructurii rutiere prin Mecanismul de Interconectare a Europei

Drumul de ocolire a orașului Vulcănești, care va face legătura Chișinău – Comrat- Giurgiulești spre frontiera cu România, va fi construit, în următorii ani, cu suportul Băncii Europene de Dezvoltare și Reconstrucție. Contractul de executare a lucariilor a fost semnat astăzi de reprezentantul Administrației de Stat a Drumurilor și cel al companiei din Ucraina, care urmează să realizeze acest proiect, în prezența ministrei Infrastructurii, Lilia Dabija și a șefei oficiului BERD la Chișinău, Angela Sax, transmite Radio Chișinău.

În cadrul unei conferințe de presă organizată după eveniment, ministra Lilia Dabija a salutat de asemenea ratificarea săptămâna trecută în Parlamentul de la Chișinău a acordurilor de construcție și reabilitare a trei poduri peste Prut și s-a referit și la Acordul, semnat ieri, 12 iunie, cu omologul de la Kiev, privind construcția unui pod peste Nistru în regiunea localităților Cosăuți-Iampol. 

Construcția drumului de ocolire a orașului Vulcănești, unul cu trafic intens, care asigură importul și exportul prin punctul de frontieră Giurgiulești, va fi asigurată exclusiv din bani oferiți de BERD, circa 21,2 mii de euro.

Este vorba despre drumul important magistral M3, care leagă Chișinăul, de Comrat și Giurgiulești, de importantă strategică. Studiul de fezabilitate a arătat deja pudicitatea și oportunitatea construcției unui drum de ocolire. Asta și vom face în următorii ani, vom construi un drum de care vor beneficia cei 12miid e locuitori ai orașului Vulcănești”, a spus Dabija.

Ministra s-a referit și la Acordul semnat luni la Kiev privind construcția unui pod peste Nistru, care urmează să fie construit până în 2025.

Lilia Dabija s-a referit și la construcția și reabilitarea celor trei poduri peste Prut, la Leușeni, Cahul și Sculeni, cu suportul României.

Pentru finanțarea construcției infrastructurii adiacente a podului de la Ungheni, de interconectare cu Autostrada Unirii, Rep Moldova ar urma să depună în comun cu România un proiect de finanțare prin Mecanismul de Interconectare a Europei, la care țara noastră a aderat recent, fiind prima țară din afara UE care s-a alăturat mecanismului. Este primul proiect prin care autoritățile de la Chișinău solicită asistență europeană prin acest mecanism:

Pentru construcția podului de la Ungheni, România a solicitat și a primit cei 40 de milioane de euro, a depus separat solicitare prin Mecanismul pentru  Interconectarea Europei. Rep. Moldova, cu România a depus în tandem pentru infrastructura de acces, drumul de acces și dotarea noului post vamal. Valoarea totală a proiectului este de circa 10 milioane de euro, respectiv jumătate din această sumă puteam beneficia sub formă de grant acordat prin acest mecanism. Ceea ce am și solicitat. Va fi prima noastră modalitate de accedere la resurse financiare nerambursabile din partea acestui mecanism. Am depus concomitent și pentru infrastructura de acces pentru podul de la Leușeni-Albița care va fi construit nou de către statul român, dar și pentru postul vamal Girugiulești-Galați”, a declarat Lilia Dabija.

Pentru accesarea proiectelor de finanțare privind construcția și reabilitarea infrastructurii naționale, Rep. Moldova primește asistență tehnică din partea unor experți din România și Comisia Europeană, aflați în vizită la Chișinău, chiar în aceste zile, a subliniat ministra Lilia Dabija.

Potrivit datelor oficiale, din 2013 până în 2022, din cele aproape 6 mii de km de drumuri publice, cu suportul asistentei externe, au fost reabilitați circa 600 de kilometri.

Alți 176 de km urmează să fie dați în exploatare până la finalul anului, a menționat ministra Lilia Dabija.  

Nici barem un metru de drum nu a fost reabilitat cu suportul investițiilor din Rusia. Toate investițiile în infrastructura rutieră, drumuri, poduri, căi ferate le avem exclusiv din partea partenerilor noștri din România, din partea Comisiei Europene, UE, a BEI, BERD, Băncii Mondiale. Chiar ieri, în discuțiile purtate cu ministrul Infrastructurii din Ucraina, am reiterat că Rep. Moldova este solidară.. Rep. Moldova și Ucraina merg în tandem spre Uniunea Europeană, implementează proiecte de infrastructură comună, pentru că avem un obiectiv comun- să fie pace și să fim membri ai Uniunii Europene”, a punctat ministra.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie moderată
Umiditate:85 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău