Republica Moldova a ajuns al treilea exportator de rapiță pe piața din UE

  • 12 Aprilie 20:00
Republica Moldova a ajuns al treilea exportator de rapiță pe piața din UE

Republica Moldova a ajuns al treilea exportator de rapiță pe piața Uniunii Europene, cu o cotă de 6,7 procente, relevă datele unui studiu internațional, scrie mold-street. Principalul exportator rămâne Ucraina, în pofida războiului desfășurat pe teritoriul său, care deține în prezent o cotă de aproximativ 70 la sută din importurile de rapiță în spațiul european.

Importurile de rapiță din Uniunea Europeană în anul de recoltă 2023 se ridică la 3,5 milioane de tone, scăzând cu până la o treime față de volumul din sezonul precedent, dar este cu 6% mai mare decât în sezonul 2021- 2022, constată Uniunea pentru promovarea culturilor oleaginoase și proteaginoase din Germania, scrie AGRO TV.

Sursa relevă că, în pofida războiului, Ucraina se află în topul principalilor furnizori de rapiță ai Uniunii Europene, cu 2,4 milioane de tone, în scădere cu aproape 13% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Locul doi este ocupat de Australia, care a contribuit cu aproximativ 770 de mii de tone. Și importurile din Canada au scăzut de la 230 de mii la peste 40 de mii de tone.

În schimb, Republica Moldova și Serbia au câștigat considerabil în importanță ca furnizori de rapiță în țările blocului comunitar și și-au mărit de mai multe ori importurile: la peste 230 de mii de tone și, respectiv, 107 mii de tone. Altfel, țara noastră a ajuns al treilea exportator de rapiță pe piața Uniunii Europene, cu o cotă de 6,7 procente din total.

Precizăm că în anul 2023, recolta de rapiță din Republica Moldova a constituit aproximativ 210 mii de tone, cel mai mare volum din istoria țării. Acest record se datorează în mare parte extinderii suprafețelor semănate: de la 34 de mii la aproximativ 83 de mii de hectare pe parcursul anului trecut.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău