Republica Moldova a aderat la Fondul E5P

  • 16 Octombrie 2014 17:45
Republica Moldova a aderat la Fondul E5P

Republica Moldova ar putea să atragă granturi în valoare de până la 20 de milioane de euro în domenii precum eficiența energetică, transport și mediu datorită participării sale la Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu.

Un acord în acest sens a fost semnat astăzi la Chișinău. 

Acordul de contribuție cu privire la participarea Republicii Moldova la așa-numitul Fond E5P prevede că țara noastră va achita un milion de euro pe parcursul a 5 ani, dar, în schimb, va avea posibilitatea să atragă granturi cu o valoare de până la 20 de ori mai mare, a explicat ministrul economiei Andrian Candu.

”Cu o mică contribuiție cu care noi trebuie să participăm Republica Moldova are posibilitatea să atragă granturi de până la 20 de milioane de euro cu siguranță. Bani care pot fi folosiți în proiecte de eficiență energetică, conservarea energiei clădirilor, transportul public, iluminare stradală”, a declarat Andrian Candu.
 
Reprezentantul Fondului, Anders Lund a precizat că aceste proiecte vor avea efecte benefice pentru oameni pentru că vor reduce costurile și vor asigura un mediu mai curat.”Mecanismul de economisire va fi și pentru consumatori o reducere a cheltuielilor pentru energie. Noi avem ca obiectiv îmbunătățirea, perfecționarea sistemelor de încălzire și respectiv economisirea, Anders Lund.
 
Și ambasadoarea Suediei la Chișinău Ingrid Tersman, a cărei țară a inițiat crearea Fondului, a precizat că participarea Republicii Moldova îi deschide noi oportunități.  Având în vederea aderaea Republicii Moldova la acest fond noi credem că prin aceasta vom influența pozitiv și alte activități pe care le au în Republica Modlova BERD, Banca Mondială și alte instituții internaționale, a declarat Ingrid Tersman .
 
Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu a fost inițiat în anul 2009 la inițiativa Suediei cu participarea mai multor instituții financiare internaționale precum Banca Mondială și BERD. Republica Moldova este al doilea stat din Parteneriatul Estic, după Ucraina, care aderă la acest Fond, iar până la sfârșitul anului ar putea să se alăture Georgia și Armenia.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău