Republica Moldova - Ucraina, proiecte comune de 4 milioane de euro

  • 12 Decembrie 2013 14:35
Republica Moldova - Ucraina, proiecte comune de 4 milioane de euro

Uniunea Europeană va finanța un program de dezvoltare regională pentru țările Parteneriatului Estic, în valoare totală de 12,5 milioane de euro.

Programul este destinat, în special, autorităților publice locale, care vor trebui să elaboreze proiecte transfrontaliere de dezvoltare a infrastructurii, de schimburi culturale sau de protecție a mediului. În cadrul programului, Republica Moldova va trebui să coopereze cu Ucraina, pentru proiectele comune fiind prvăzute 4 milioane de euro. 

Principala condiție pentru participarea la Programul bilateral Ucraina-Republica Moldova este ca inițiatorii proiectelor, care pot fi administrațiile publice locale, dar și organizațiile non-guvernamentale, să își găsească parteneri în țara vecină. Proiectul a fost salutat de autoritățile din Republica Moldova, care, însă și-au exprimat temerea că nu toate raioanele au suficiente capacități de absorbire a fondurilor..

Președintele raionului Soroca, Victor Său, se gândește că, în cadrul unui proiect comun cu parteneri din Ucraina, ar putea iniția construcția unui pod pe Nistru în zona localităților Cosăuți-Iampoli.

Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov, crede că ar putea fi atrase fonduri pentru dezvoltarea turismului.

Fiecare proiect va trebui cofinanțat de autoritățile locale cu cel puțin 10 la sută din suma totală. Valoarea unui proiect va oscila între 20 și 250 de mii de euro. Selectarea proiectelor va începe în iunie anul viitor, urmând să fie implementate până la sfârșitul anului 2016.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău