Republica Moldova, țara cu cea mai ridicată rată a mortalității cauzate de hepatită

  • 27 Iunie 2013 16:01
Republica Moldova, țara cu cea mai ridicată rată a mortalității cauzate de hepatită

Republica Moldova este țara cu cea mai ridicată rată a mortalității cauzate de complicațiile hepatitei.

 

Aproximativ 3000 de persoane mor anual în Republica Moldova din cauza acestei boli, potrivit datelor Ministerului Sănătății, care a organizat, vineri, o conferință cu ocazia Zilei Mondiale a Combaterii Hepatitei.

Aproximativ 80 de mii de bolnavi de hepatită sunt luați în evidență, iar în fiecare an sunt înregistrați până la 1700 de noi purtători de hepatită de diverse forme.

În peste 30 la sută din cazuri, hepatita virală se transmite prin relații sexuale neprotejate, iar în aproape jumătate din îmbolnăviri, nu a fost stabilită cauza infectării. 15 la sută dintre bolnavi s-au în cabinetele medicale sau în saloanele de frumusesțe, a declarat ministrul Sănătății, Andrei Usatîi.

Indicatorii referitori la incidență și mortalitate sunt de 10 ori mai mari decât în țările europene, a subliniat Vicedirectorul Centrului Național de Sănătate Publică, Constatntin Spânu.

În conformitate cu Programul de combatere și eradicare a hepatitei, 700 de bolnavi cronici vor beneficia anul acesta de tratament integral, conform standardelor europene. Cheltuielile statului pentru tratament se vor ridica la 64 de milioane de lei.

Pentru prevenirea hepatitei de tip B, de care este cea mai răspândită, este vaccinată, deja de 10 ani, majoritatea populației.

Ziua Mondială de combatere a Hepatitei este marcată anul acesta sub sloganul ”Hepatita virală este mai aproape decât credeți”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău