Republica Moldova, superputere maritimă (Adevărul)

  • 15 Noiembrie 2012 13:36
Republica Moldova, superputere maritimă (Adevărul)

În Jurnal de Chișinău, Nicolae Negru scrie că decizia CEDO de a condamna Rusia în cazul școlilor transnistrene cu predare în limba română a înfuriat Moscova. MID-ul a reacționat imediat, calificând verdictul drept „tendențios”.

Decizia CEDO nu pică bine și din alt punct de vedere – tocmai acum, sub pretextul modernizării echipamentului militar pentru forțele de menținere a păcii dislocate în Transnistria, Moscova a adus, fără să anunțe Chișinăul, armament greu de infanterie, ofensiv, necorespunzător misiunii de pacificare pe care a monopolizat-o. (Acest tip de armament include aruncătoare de bombe, aruncătoare de grenade antiblindate, rachete antiblindate dirijate). În mod cinic, militarii ruși răspund că e vorba despre o „greșeală”.

Petru Bogatu avertizează în Jurnal de Chișinău că s-a urnit din loc carul de război al Rusiei. Autorul subliniază în acest context și declarația luiIgor Korotcenko, membru al Consiliului Public al Ministerului Apărării din Federația Rusă, precum că a venit timpul să fie „legitimată” independența „Nistreniei”. Comentatorul observă că de la un timp încoace se cam înmulțesc vocile diplomaților, politicienilor sau militarilor ruși care îndeamnă la recunoașterea grabnică a regiunii separatiste.   

Timpul de astăzi amintește că România este un partener vital pentru noi, aducând  o serie de argumente șicifre.Pe parcursul anilor 2010 și 2011, România a donat peste 100 de milioane deeuro. Prima tranșă anuală a și fost transferată și utilizată pentru lichidarea consecințelor inundațiilor din 2010; ceilalți bani urmând a fi utilizați în baza acordurilor interministeriale dintre România și RM, încheiate în martie curent la Iași în domeniile: Mediu și schimbări climatice; Afaceri interne; Justiție; Dezvoltare; Construcții; Turism; Apărare; Transport și infrastructură; Muncă; Protecție Socială; Cultură; Educație; Tineret; Economie; Sănătate; Energie și, bineînțeles, politică externă, cu accent pe integrarea europeană.

Adevărul scrie despre radicalizarea poziției comuniștilor moldoveni. PCRM a pierdut câțiva lideri mai moderați, în schimb, l-au câștigat pe unul nou care face cât șapte, Victor Șelin, președintele PSD. Îmbrățișarea disperată a lui Șelin de către Voronin, prin recurgerea la confruntări cu paza de stat în Parlament, relevă nevoia PCRM de a avea aliați în condițiile interzicerii simbolisticii comuniste, consideră publicația. Mai înseamnă și o tendință a Partidului Comuniștilor de etnicizare a mesajului lor - Șelin este un rus din Republica Moldova care țintește un electorat rusofon înrăit, care va provoca reducerea treptată a electoratului românofon procomunist.

Din Adevărul mai aflăm cum a devenit Republica Moldova superputere maritimă. Țara noastră are o flotă de 430 de nave, cu o capacitate totală de transportare de zece ori mai mare decât a României, deși are o ieșire la mare de numai 400 de metri, prin Dunăre, iar după destrămarea URSS rămăsese fără niciun vas.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău