Republica Moldova, pe primul loc în lume la mortalitate prin ciroze hepatice

  • 17 Iulie 2013 10:48
Republica Moldova, pe primul loc în lume la mortalitate prin ciroze hepatice

Republica Moldova se situeaza pe primul loc în lume la mortalitate prin ciroze hepatice și printre primele locuri în Europa la incidența hepatitelor virale B și C.

Potrivit Ministerului Sănătății, în fiecare an se înregistrează aproximativ 5000 de cazuri noi de hepatită cronică și ciroză hepatică și decedeaza aproape 3000 de persoane, iar 200 de bolnavi devin invalizi. În cadrul unui proiect de prevenire a acestor maladii, inițiat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, au fost create centre de consultanță privind hepatitele virale în fiecare centru raional.

Rata ridicată de mortalitate din cauza hepatitelor se explică prin politicile defectuoase în domeniul sănătății promovate de autorități în primii ani de independență ai Republicii Moldova, a subliniat directorul Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate, Andrei Moșneaga.

Cu sprijinul Centrului PAS, a fost creat câte un cabinet de consiliere în fiecare centru raional. Potrivit Olesei Harabagiu, psiholog-consultant în cadrul unui asemenea cabinet de la Bălți, munca ei constă în consilierea celor care fac parte din grupul de risc de infectare cu hepatite, precum femeile însăcinate, consumatorii de droguri sau bolnavii de tuberculoză.

Potrivit ministrul Sănătății, Adrei Usatâi, din 1997, cât statul a inițiat un program amplu de prevenire a hepatitelor, inclusiv prin vaccinarea obligatorie împotriva hepatitei B, numărul acestori cazuri a scăzut semnificativ.

Dacă pentru virusul B există vaccin, în cazul hepatitei C există un risc sporit de a dezvolta ulterior cancer hepatic sau hepatită cronică.

Medicii atenționează că principalele cai de transmitere ale hepatitelor virale sunt: prin transfuzie de sânge, prin utilizarea în comun a dispozitivelor medicale infestate, prin raporturi sexuale. Acestea nu se transmit prin strănut, îmbrățișare, tuse sau prin utilizarea în comun a obiectelor de uz casnic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău