Republica Moldova, mai puțin dependentă de piața rusă

  • 07 Aprilie 2015 16:50
Republica Moldova, mai puțin dependentă de piața rusă

În 2014, Rusia și-a pierdut în premieră rolul de principala piață de desfacere a mărfurilor moldovenești, constată un studiu prezentat astăzi de Centrul Analitic Expert-Grup.

Dependența economică a Republicii Moldova de piața rusă este în scădere semnificativă, în special în ultimii ani, atât datorită unor noi oportunități precum deschiderea pieței Uniunii Europene, dar în special din cauza constrângerilor legate de embargoul impus de Moscova mai multor categorii de mărfuri moldovenești.

Ponderea exporturilor către Rusia a constituit 18% din totalul exporturilor moldovenești în 2014, dar ponderea mărfurilor moldovenești, excluzându-le pe cele importate și care ulterior exportate în Rusia a fost de numai 12%. Exporturile locale spre Rusia reprezintă 2,3% din PIB în 2014 – un nivel suficient de înalt pentru a avea impact semnificativ asupra economiei moldovenești – dar incomparabil cu situația de un deceniu în urmă, când ponderea exporturilor locale către Rusia depășea 10% din PIB, potrivit expertului Ana Popa.

Expunerea economiei moldovenești către Rusia a scăzut în ultimii ani, iar industriile mai vulnerabile nu sunt din cele mai productive sau cu pondere semnificativă în PIB. Totuși, sancțiunile Rusiei au vizat de cele mai multe ori anume agricultura și industria alimentară – sectoare vulnerabile din punct de vedere social, în special din cauza numărului mare de persoane angajate. Exporturile agricole spre Rusia reprezintă doar 3,7% din totalul producției agricole.

Expert-Grup recomandă autorităților Republicii Moldova să continue să depună eforturi pentru a normaliza și depolitiza relațiile comerciale cu Rusia. În același timp, Moldova trebuie să valorifice avantajele pe care le oferă Acordul de Asociere și de liber schimb cu UE, dar și să contribuie la creșterea competitivității produselor pe piețele externe de desfacere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău