Republica Moldova, în presa internațională

  • 29 Aprilie 2014 09:52
Republica Moldova, în presa internațională

"Una din consecințele invaziei rusești în Ucraina este revigorarea și accelerarea eforturilor depuse de UE pentru aprofundarea relațiilor cu alte două republici foste sovietice: Georgia și Moldova", constată Washington Post.

Renunțarea la regimul de vize pentru cetățenii moldoveni care doresc să călătorească în Spațiul Schengen și decizia Occidentului de a impune noi sancțiuni Rusiei, ca urmare a escaladării tensiunilor din estul Ucrainei, sunt teme larg comentate de presa internațională.

Citat de Moldpres, premierul de la Chișinău anunță că cetățenii moldoveni sunt de acum liberi să se deplaseze în Uniunea Europeană fără vize. Aceeași publicație moldovenească relatează că șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău a felicitat Republica Moldova pentru că a devenit prima țară din Parteneriatul Estic care beneficiază de liberalizarea regimului de vize. Bruxelles-ul "sfidează Rusia, acordându-le moldovenilor dreptul la călătorii fără vize", apreciază publicația Euractiv.

Frankfurter Rundschau notează că moldovenii nu mai au nevoie de viză pentru a se deplasa în Uniunea Europeană, iar Magyar Hirlap scrie că "Moldova s-a reîntors în Europa". Evenimentul este comentat și de presa de la Moscova. "Aceasta este singura realizare palpabilă a conducerii prooccidentale a republicii, în cei aproape cinci ani de când guvernează țara", opinează Kommersant și amintește că în noiembrie vor avea loc alegeri parlamentare. Același ziar moscovit atenționează că autoritățile moldovene se tem că embargoul impus de Moscova asupra vinurilor moldovenești s-ar putea extinde și asupra exportului de produse leguminoase și notează că "Republica Moldova nu este competitivă pe piața Uniunii Europene".

"Una din consecințele invaziei rusești în Ucraina este revigorarea și accelerarea eforturilor depuse de UE pentru aprofundarea relațiilor cu alte două republici foste sovietice: Georgia și Moldova", constată Washington Post, cu concluzia că "soarta acestor țări depinde pănă la urmă mai ales de performanțele autorităților proprii". Autoritățile de la Moscova se confruntă de acum cu noi sancțiuni, impuse de Statele Unite, relatează New York Times, iar EUobserver anunță că ambasadorii UE extind "lista neagră a demnitarilor ruși, drept reacție la evenimentele din Ucraina".

Publicația ucraineană Podrobnosti îl citează însă pe fostul oligarh rus Mihail Hodorkovski, care susține că "sancțiunile economice împotriva Federației Ruse nu vor opri agresiunea împotriva Ucrainei", întrucât efectele lor nu se vor resimți în următorii trei sau cinci ani. Într-un interviu publicat de ziarul italian La Repubblica, premierul Ucrainei afirmă că obiectivul acțiunilor militare ruse în estul Ucrainei "este să împiedice organizarea alegerilor, care sunt necesare pentru legitimarea 'revoluției' de la Kiev". De la Ankara, cotidianul Hurriyet consideră că operațiunile pe care le desfășoară Rusia în estul Ucrainei "nu au drept scop anexarea regiunii, ci mai degrabă urmăresc să distragă atenția opiniei publice de la anexarea Crimeei și să confere Moscovei o mână forte în negocierile care vor avea loc la Geneva" pe tema crizei ucrainene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,03 m/s
Fri
20
Sat
18
Sun
17
Mon
15
Tue
20
Arhivă Radio Chișinău