Republica Moldova – oportunități pentru noi parteneriate
-
31 Ianuarie 2013 13:59
Peste 50 de reprezentanți ai mediului de afaceri din mai multe state și 150 de întreprinzători autohtoni participă, joi, 31 ianuarie, la Chișinău la Conferința Investițională Internațională ”Moldova – oportunități pentru noi parteneriate”.
Autoritățile promit să facă din Republica Moldova o destinație atractivă pentru investitorii străini, dar oficialii europeni consideră că țara noastră nu utilizează pe deplin oportunitățile pe care le are.
Conferința, care se desfășoară în contextul expoziției naționale ”Fabricat în Moldova”, are drept scop promovarea Republicii Moldova ca țară atractivă pentru investițiile străine. Republica Modlova trece printr-un proces amplu de transformări, odată cu negocierile privind crearea Zonei de liber schimb cu Uniunea Europeană, a declarat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. Scopul acestor reforme este asigurarea unor produse și servicii de calitate, competitive cu cele europene, a precizat ministrul Economiei.
Acordul de liber schimb va oferi Republicii Moldova un șir de oportunități. Dacă se vor conforma cerințelor, producătorii autohtoni vor avea mai multe posibilități de export, inclusiv a unor produse, cum ar fi cele lactate, care în prezent nu pot ajunge pe piața europeană, a menționat șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Dirk Schuebel. Potrivit acestuia, Republica Moldova nu valorifică însă în prezent potențialul de care dispune.
Reprezentanții unor companii internaționale, prezenți la conferință, au declarat că Republica Moldova dispune de potențial de investiții, însă cea mai mare problemă este că condițiile de afaceri de aici sunt prea puțin cunoscute oamenilor de afaceri europeni. Cristian van Pruissen, reprezentantul unei companii olandeze care promovează parteneriate între oamenii de afaceri din țara sa și cei din Republica Moldova
În același timp, Alexandra Popa, reprezentantul unei companii germane care activează de mai bine de doi ani în Republica Moldova, susține că nu a întâmpinat nicio problemă când și-a deschis afacerea la Chișinău, pe intenționează să o dezvolte.
În anul 2011, Republica Moldova a atras investiții străine de 217 milioane de dolari, cu 40% mai mult decât în anul precedent. Recordul investițiilor străine directe a fost stabilit în anul 2008 - peste 700 de milioane de dolari.