Republica Cehă le cere cetățenilor săi să părăsească Rusia, în urma ordinului de mobilizare dat de Moscova

  • 03 Octombrie 2022 17:28
Republica Cehă le cere cetățenilor săi să părăsească Rusia, în urma ordinului de mobilizare dat de Moscova

Republica Cehă le-a cerut cetățenilor săi să părăsească Rusia, pe fondul înrăutățirii situației de securitate și în urma ordinului de mobilizare dat de Moscova luna trecută, a anunțat luni Ministerul Afacerilor Externe de la Praga, relatează agenția Reuters.

Având în vedere invazia militară în curs a Federației Ruse din Ucraina și posibilul pericol de înrăutățire a securității din țară, în special pentru cetățenii statelor UE și NATO, Ministerul de Externe ceh îndeamnă ferm împotriva deplasărilor în teritoriile Federației Ruse", se arată într-un comunicat pe site-ul MAE ceh.

"Ministerul de Externe ceh le cere cetățenilor Republicii Cehe să părăsească această țară", se adaugă în comunicat.

Ministerul explică în acesta că bărbații cehi care dețin și cetățenia rusă riscă să fie chemați în armată.

"Cetățenii Republicii Cehe care au și cetățenia rusă trebuie să aibă în vedere că atât timp cât se află pe teritoriul Federației Ruse autoritățile ruse îi consideră în primul rând cetățeni ai Federației ruse", iar "Ambasada Cehă de la Moscova nu le poate asigura protecția consulară deplină adecvată".

Ministerul avertizează de asemenea din nou în legătură cu imposibilitatea folosirii în Rusia de carduri bancare emise în Republica Cehă, din cauza sancțiunilor.

Republica Cehă a fost unul dintre cei mai mari susținători ai Ucrainei, trimițând ajutor militar Kievului, și a primit de asemenea sute de mii de refugiați ucraineni, amintește Reuters.

Guvernul ceh a atenționat deja împotriva deplasărilor și Rusia și și-a îndemnat cetățenii să plece de pe teritoriul acesteia în februarie, după lansarea invaziei ruse. Tot atunci, Cehia a încetat emiterea de vize pentru ruși, cu excepția situațiilor umanitare.

Rusia a declanșat la 24 februarie o invazie neprovocată în Ucraina pe care o numește "operațiune militară specială", în timp ce Kievul și Occidentul susțin că este un război de cucerire, primul de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, transmite Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău