Republica Cehă ia locul Rusiei în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

  • 10 Mai 19:52
Republica Cehă ia locul Rusiei în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Republica Cehă a fost aleasă marți de Adunarea Generală a ONU să ocupe în Consiliul pentru Drepturile Omului locul părăsit în aprilie de Rusia, devenită observator, dar care a decis să nu participe joi la sesiunea extraordinară despre Ucraina, relatează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

Această reuniune de la Geneva despre "deteriorarea situației drepturilor omului în Ucraina" a fost convocată la solicitarea Kievului.

"Delegația rusă nu va legitima prin prezența sa acest nou show politic organizat sub forma unei sesiuni extraordinare", a anunțat marți, la Moscova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova.

"Din păcate, argumentele și clarificările noastre cu privire la adevăratele obiective ale acestei operațiuni militare și situația reală de pe teren sunt complet ignorate", și-a exprimat ea regretul.

"Este evident că nu vor fi ascultate nici de această dată", a adăugat purtătoarea de cuvânt, calificând această reuniune drept "un nou demers antirusesc al 'Occidentului colectiv'".

Sesiunea extraordinară a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului este susținută de alte 15 state membre ale Consiliului, printre care Franța, Gambia, Japonia, Mexic, SUA și Polonia, și de către peste 35 de țări observatoare, printre care Bulgaria, Ungaria, Elveția și Turcia.

Este prima reuniune consacrată acestui subiect de când Adunarea Generală a ONU a suspendat Rusia la începutul lui aprilie din cea mai înaltă instanță a organizației internaționale în materie de drepturi ale omului.

Totuși, Moscova a anticipat suspendarea renunțând la statutul său de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului, Rusia având dreptul să participe ca țară observatoare la lucrările Consiliului, joi, dacă va dori asta.

La New York, 180 din cele 193 de state membre ale Adunării Generale a ONU au votat pentru alegerea unui succesor al Rusiei în Consiliul pentru Drepturile Omului.

În cadrul scrutinului care s-a ținut cu buletine de vot secrete, 157 de țări au votat în favoarea candidaturii unice a Republicii Cehe, în timp ce 23 de țări s-au abținut.

Mandatul Republicii Cehe în Consiliul pentru Drepturile Omului, care va intra în vigoare imediat, va dura până la 31 decembrie 2023.

Consiliul pentru Drepturile Omului nu poate adopta măsuri obligatorii din punct de vedere juridic, dar deciziile sale au totuși greutate politică. De asemenea, are dreptul să autorizeze investigații.

Rusia derulează de la 24 februarie o ofensivă militară în Ucraina, cu obiectivul declarat de autoritățile ruse de "denazificare" și "demilitarizare" a țării vecine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:3,6 m/s
Thu
1
Fri
2
Sat
1
Sun
2
Mon
0
Arhivă Radio Chișinău