Republica Cehă a demascat o rețea finanțată de Moscova care descuraja țările din UE să ajute Ucraina

  • 28 Martie 09:23
Republica Cehă a demascat o rețea finanțată de Moscova care descuraja țările din UE să ajute Ucraina

Serviciile de informații cehe au demascat o rețea finanțată de Moscova care răspândea propaganda rusă despre Ucraina și își extindea influența până în Parlamentul European, a anunțat miercuri prim-ministrul ceh Petr Fiala, informează AFP.

Site-ul de informații Voice of Europe, cu sediul la Praga, era folosit pentru a răspândi informații menite să descurajeze UE să ajute Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ruse lansate în februarie 2022, scrie Agerpres.

Potrivit lui Fiala, rețeaua prorusă demascată de Serviciul de Informații Ceh (BIS) desfășura activități care „puteau avea un efect important asupra securității Republicii Cehe și a UE”.

„Acest grup desfășura pe teritoriul UE operațiuni și activități menite să submineze integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”, a adăugat prim-ministrul Cehiei în fața jurnaliștilor.

„Activitatea grupului (...) merge de asemenea până în Parlamentul European”, a mai spus el, fără a dezvălui detalii.

Potrivit BIS, rețeaua era finanțată din Rusia.

„Operațiunea BIS a dezvăluit în ce măsură Rusia își extinde influența pe teritoriul țărilor membre ale UE și cum încearcă ea să influențeze procesele politice din țara noastră”, a subliniat BIS pe rețeaua socială X.

Guvernul ceh a plasat Voice of Europe, pe Viktor Medvedciuk, fost deputat ucrainean și om de afaceri apropiat Kremlinului, precum și pe omul de media Artiom Marșevski pe lista persoanelor sancționate în legătură cu activitățile rețelei.

Potrivit publicației Denik N, responsabili politici europeni ce cooperează cu site-ul Voice of Europe, care a publicat apeluri ale unora dintre ei pentru încetarea ajutorării Ucrainei, au fost plătiți din fonduri ruse, care au finanțat de asemenea campanii pentru viitoarele alegeri europene.

Plăți ar fi ajuns la responsabili politici din Belgia, Franța, Germania, Ungaria, Olanda și Polonia, potrivit publicației, care citează o sursă diplomatică cehă. Aceasta a subliniat implicarea formațiunii germane de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Artiom Marșevski era responsabili de conținutul Voice of Europe, precum și de relațiile cu responsabilii politici europeni, potrivit aceleiași surse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău