Reprezentantul special al OSCE pentru Transnistria, în vizită în R.Moldova, încearcă să „împace capra cu varza”

  • 23 Martie 2017 12:23
Reprezentantul special al OSCE pentru Transnistria, în vizită în R.Moldova, încearcă să „împace capra cu varza”

Chișinăul optează în continuare pentru reglementarea conflictului transnistrean în formatul de negocieri 5+2, dar tratativele pot fi reluate doar când vor exista rezultate concrete care vor putea fi discutate în cadrul acestora, a declarat astăzi vicepremierul responsabil pentru reglementarea transnistreană Gheorghe Bălan, după o întrevedere cu Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Austriei pentru procesul de reglementare transnistreană, Wolf Dietrich Heim.

Oficialul OSCE a anunțat că părțile vor putea discuta problemele acumulate într-un format neoficial în Germania, în luna mai. 

Chișinăul susține așa-numita abordare Berlin+, care presupune discuții pe marginea chestiunilor prevăzute în protocolul de la Berlin semnat în luna iunie, plus alte probleme stringente precum situația școlilor, accesul la terenurile agricole ale țăranilor din raionul Dubăsari și altele. Negocierile în formatul 5+2 vor fi reluate după ce se va ajunge la un consens pe aceste subiect, a subliniat Gheorghe Bălan.

Cheorghe Balan a mai anunțat că a discutat cu reprezentantul OSCE și în privința instituirii punctului comun de control la Ciuciurgan-Pervomaisk, menționând că acesta va facilita trecerea frontierei moldo-ucrainene și va combate mai eficient tentativele de contrabandă.  

De cealaltă parte, regimul separatist de la Tiraspol continuă să se opună vehement instituirii unui control comun moldo-ucrainean, pe segmentul transnistrean al frontierei, invocând pagubele ce le-ar suporta agenții economici și locuitorii din regiune. Într-un interviu pentru NewsMaker.md, pretinsul ministru de externe din Transnistria, Vitali Ignatiev, a calificat acțiunile guvernelor de la Kiev și Chișinău drept „inadecvate” și a anunțat că Tiraspolul insistă pe convocarea unei runde de negocieri în formatul 5+2, tocmai pentru a discuta acest subiect.

Ambasadorul Heim a amintit că în Declarația Consiliului Ministerial al OSCE adoptată în decembrie 2016 la Hamburg a fost reafirmată abordarea orientată spre atingerea rezultatelor în formatul 5+2 de acestea depinzând și reluarea negocierilor. Totodată, el a precizat că în luna mai va fi organizată tradițională conferință informală din Germania, unde părțile vor putea discuta într-un format mai lejer pe marginea anumitor subiecte, fapt ce ar putea impulsiona discuțiile oficiale.

Reprezentantul Special va merge astăzi și la Tiraspol unde se va întâlni cu reprezentantul politic din partea Transnistriei Vitali Ignatiev. De asemenea, în cadrul vizitei, Ambasadorul Heim va avea o întrevedere cu ambasadorii acreditați ai Federației Ruse și Ucrainei (mediatori), precum și ai Uniunii Europene și Statelor Unite.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,51 m/s
Fri
15
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău