Reprezentantul Serviciului European de Acțiune Externă, Luc Devigne: Examinarea cazurilor cu privire la frauda bancară va constitui un examen pentru sistemul judiciar al R.Moldova

  • 09 Noiembrie 2021 14:45
Reprezentantul Serviciului European de Acțiune Externă, Luc Devigne: Examinarea cazurilor cu privire la frauda bancară va constitui un examen pentru sistemul judiciar al R.Moldova Moldova.org

Examinarea cazurilor cu privire la frauda bancară va constitui un examen pentru sistemul judiciar al Republicii Moldova. Potrivit agenției INFOTAG, această opinie a fost exprimată, marți, la Forumul anual de Integrare Europeană, organizat de Fundația Friedrich Ebert și Asociația de Politică Externă, de către directorul general adjunct pentru relații cu Rusia, Parteneriatul Estic, Asia Centrală și OSCE în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), Luc Devigne.

Oficialul a evidențiat mai multe domenii prioritare ale viitoarei agende a relațiilor UE-RM, acordând o atenție deosebită reformei justiției și construirii statului de drept.

"Sistemul judiciar și organele procuraturii trebuie să acționeze în conformitate cu legea. Pentru că aici există o legătură directă cu dezvoltarea economică a țării. Și sunt necesari pași decisivi din partea autorităților actuale. Probabil, pentru prima dată, asistăm la o reformă atât de impresionantă, în primul rând, se referă la adoptarea amendamentelor la Constituție, acesta fiind un pas foarte important. Dar legile pot fi bune, important este să le punem în practică. Mă refer în special la frauda bancară", a spus el.

Potrivit lui, dosarul fraudei bancare va deveni "un examen pentru sistemul judiciar, astfel încât făptașii trebuie să fie condamnați la termeni reali, iar fondurile sustrase returnate Moldovei".

"Moldova a devenit notorie datorită raportului Kroll, în care sunt indicate persoanele implicate (în furt). Printre aceștia se numără și domnul Șor, care rămâne membru al Parlamentului. Acest lucru este inexplicabil. După trei ani de examinare a cazului, vedem că acesta este transferat de la Cahul la Chișinău. Se pare că vedem o garanție planificată a impunității. Trebuie să ne asigurăm că o fraudă de o asemenea amploare este imposibilă în viitor", a spus Luc Devigne.

El a remarcat că în trecut a văzut politicieni moldoveni care s-au poziționat ca pro-europeni, dar de fapt s-au opus reformelor și ca urmare s-au obținut zero rezultate. Prin urmare, la alegerile din iulie, "cetățenii au arătat că nu mai doresc să trăiască într-o țară cufundată în corupție".

"Nu contează cât de bun este un partid politic dacă nu se ocupă de reforme", a spus Luc Devigne.

El a adăugat că Partidul "Acțiune și Solidaritate" (PAS) a obținut un mandat puternic de la cetățean și deține o mare responsabilitate de a readuce țara pe drumul cel bun.

"Moldova este importantă pentru UE în contextul Acordului de Asociere. Ne dorim să vedem în Republica Moldova progres, prosperitate, bună guvernare și o economie de piață funcțională. Politica noastră nu constă în faptul să dictăm Moldovei cum și cu cine să construiască relații. Ceea ce vrem să vedem sunt cetățeni care au speranță unui viitor mai bun. Avem obligația de a consolida asocierea cu Republica Moldova prin implementarea integrală a Acordului. Este vorba despre combaterea corupției, îmbunătățirea activității sistemului judiciar. Lupta împotriva sărăciei este, de asemenea, o prioritate. Toate aceste sarcini coincid pe deplin cu prevederile Acordului de Asociere", a spus Luc Devigne.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
16,07
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
21
Sun
16
Mon
14
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău