Reprezentantul Rusiei la OSCE: Rezoluția ONU privind retragerea trupelor ruse este distructivă
-
13 Iulie 2018 17:14
R.Moldova încearcă să mențină, iar în unele cazuri, să intensifice pârghiile de influență asupra Transnistriei, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la OSCE, Alexandr Lukașevici, în cadrul reuniunii Consiliului Permanent al OSCE de la Viena, ca răspuns la raportul șefului Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan.
Potrivit agenției INFOTAG cu referire la site-ul Ministerului rus al Afacerilor Externe, el a spus că meritul principal pentru progresul realizat în ultimul timp în dialogul dintre R.Moldova și regiunea transnistreană "aparține autorităților de la Tiraspol, care dau dovadă de un interes sincer în eliminarea barierelor de pe malul drept al Nistrului".
"Anume inițiativa Transnistriei privind reluarea traficului rutier pe podul de la Bâcioc - Gura Bâcului în 2017 a permis oferirea unui impuls dialogului bilateral cu Moldova. Dinamica pozitivă a Tiraspolului în promovarea "pașilor mici" ar trebui susținută prin concesii din partea Chișinăului", a spus diplomatul.
El a subliniat că la Chișinău "se mențin restricțiile legislative de căutare a unor soluții reciproc acceptabile cu Tiraspolul".
"Pe 22 iulie se vor împlini 13 ani de la adoptarea de către Parlamentul R. Moldova a Legii cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităților din stînga Nistrului. Legea este încă în vigoare", a spus Lukașevici, care nu exclude faptul că "hotărârile coordonate în ultimul timp pot fi recunoscute drept ilegale de către instanța de judecată, în funcție de conjunctura politică".
El nu a fost de acord cu evaluarea lui Scanlan referitor la "progresul în crearea unei societăți incluzive și tolerante în R. Moldova".
"Am atenționat de numeroase ori asupra limitării drepturilor lingvistice în țară, asupra practicii de exercitare a presiunii asupra mass-media rusă din R. Moldova. Este puțin probabil ca o astfel de politică va contribui la formarea unei atmosfere pozitive pentru a depăși contradicțiile fundamentale cu Transnistria, predominant vorbitoare de limbă rusă", a spus diplomatul.
El a calificat drept distructivă rezoluția Adunării Generale a ONU cu privire la retragerea forțelor armate străine (ruse - "I.") de pe teritoriul R Moldova, adoptată la inițiativa Chișinăului.
"Documentul contravine cursului declarat de partea moldovenească cu privire la reglementarea conflictului transnistrean și contravine acordurilor internaționale. Actualmente nu există condițiile necesare pentru retragerea din Transnistria a Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), responsabil pentru paza depozitelor de muniții, dislocate în regiune încă din perioada sovietică", a spus Lukașevici, menționând că "Tiraspolul consideră pe bună dreptate acest pas al R. Moldova drept unul îndreptat spre distrugerea formatului de menținere a păcii, care și-a dovedit eficiența, pentru a elimina prezența pacificatoare rusă".