Reprezentantul MAEIE, Eugen Revenco: Sperăm că CEC își va revedea decizia pentru votul din diaspora

  • 07 Iunie 2021 09:22
Reprezentantul MAEIE, Eugen Revenco: Sperăm că CEC își va revedea decizia pentru votul din diaspora

Decizia Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea a doar 139 de secții de vot peste hotare pentru alegerile parlamentare anticipate nu a fost coordonată cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene care a propus 190, a declarat Europei Libere, Eugen Revenco, secretarul general al ministrului de Externe, cel care coordonează deschiderea secțiilor de votare în străinătate la scrutinul din 11 iulie.

„Unul din obiectivele diplomației moldovenești este protejarea și asigurarea drepturilor cetățenilor noștri de peste hotare. Dreptul de a alege este un drept fundamental și organizarea exercitării acestui drept ține nemijlocit de competența Ministerului Afacerilor Externe. De aceea înainte de a propune o listă, geografia distribuției, noi am luat în calcul, după ce am consultat fiecare ambasadă moldovenească, atât numărul oficial al moldovenilor care se află într-un stat, cât și un număr neoficial pe care îl putem deduce, am ținut cont de faptul câtă lume a votat la alegerile precedente, care au avut loc doar o jumătate de an în urmă și este cel mai clar indicator despre potențialul de vot într-o regiune sau alta”, a declarat reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) pentru sursa citată

Potrivit lui Eugen Revenco, există speranța că CEC își va revizui decizia. „Totuși, noi sperăm că Comisia Electorală Centrală își va revedea decizia și ar putea să intervină cu modificări în care să țină cont de situațiile obiective și să diminueze din tensiuni. Noi am gestionat câteva crize în ultima vreme, dar această situație riscă să creeze o criză pe care tot noi va trebui s-o gestionăm”, a menționat secretarul general al MAEIE. 

Menționăm că CEC a decis deschiderea a doar 139 de secții de votare pentru diaspora a aticipate, ceea ce a stânit un val de citici, iar mai multe partide, cum ar fi PAS, Platorma DA, PUN și AUR, au anunțat că vor protesta în fața sediului CEC împotriva acestei hotărâri. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:6,17 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău