Reprezentantul Kievului la Chișinău | Ucraina consideră conflictul transnistrean drept element al unui război hibrid

  • 25 Octombrie 2018 15:34
Reprezentantul Kievului la Chișinău | Ucraina consideră conflictul transnistrean drept element al unui război hibrid

Ucraina consideră conflictul transnistrean drept element al unui război hibrid, având în vedere situația actuală din Ucraina ca urmare a agresiunii armate a Rusiei. Despre aceasta a declarat Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatișin, într-un interviu pentru agenția "Ukrinform".

Potrivit agenției INFOTAG, el a subliniat că „armamentul aflat pe teritoriul regiunii transnistrene a R. Moldova reprezintă o amenințare și pentru Ucraina".

"Aș vrea să amintesc un incident recent din regiunea Cernigov, unde a explodat un arsenal de arme. Succesul cooperării noastre cu Republica Moldova depinde, nu în ultimul rând, de securitatea din ambele țări și din regiune. Ucraina este foarte îngrijorată de situația din Transnistria și direct în satul Colbasna din raionul Rîbnița, unde se află depozitul de arme și muniții sovietice învechite. Însă nimeni nu știe cum se va comporta acest arsenal de arme în orice moment", a spus diplomatul.

Ivan Gnatișin a mai spus că "anume din acest motiv, Ucraina susține poziția guvernului R. Moldova privind necesitatea îndeplinirii deciziilor de la Summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999 privind retragerea trupelor rusești din Transnistria, lichidarea depozitelor de arme și transformarea misiunii de menținere a păcii într-o misiune pacificatoare civilă multinațională sub mandat internațional”.

Gnatișin a reiterat poziția Ucrainei, conform căreia, „conflictul transnistrean trebuie să fie soluționat în mod pașnic în baza respectării integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute pe plan internațional".

De asemenea, el „a respins categoric orice planuri posibile de federalizare a R. Moldova".

"Pentru noi este important ca, în perspectivă, R. Moldova să rămână un stat unic, dar nu o indicație geografică pe hartă", a spus ambasadorul.

În același timp, el a subliniat importanța libertăților economice acordate regiunii transnistrene, inclusiv a preferințelor comerciale în cadrul Zonei de Comerț Liber și Comprehensiv cu Uniunea Europeană.

"Treptat, regiunea se îndreaptă spre Europa. Exporturile producției Transnistria-Ucraina-UE reprezintă 40%, ceea ce depășește în mod semnificativ volumul comerțului cu Rusia, unde aceste cifre au scăzut până la 15%. Adică aceasta este o piață alternativă și stabilă", a spus diplomatul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău