Reprezentantul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați: „Sunt impresionat de acțiunile R. Moldova. Este un exemplu la nivel global”

  • 10 Martie 2022 16:22
Reprezentantul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați: „Sunt impresionat de acțiunile R. Moldova. Este un exemplu la nivel global”

Aproape 280 de mii de ucraineni au trecut frontiera în țara noastră de la începutul războiului în Ucraina, la 24 februarie. Peste 102 mii au rămas în Rep. Moldova, potrivit datelor oferite de Secretarul General al Guvernului Rep. Moldova, Dumitru Udrea, în cadrul unui briefing comun de presă cu reprezentantul Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați, Ronald Schilling. În cadrul conferinței Ronald Schilling a anunțat că ONU pune la dispoziția Rep. Moldova, circa 120 de milioane de dolari, ajutor în gestionarea crizei refugiaților și susținerea populației.

Comisia Situații Excepționale a luat mai multe decizii printre care și simplificarea mecanismului de import al ajutoarelor, donațiilor pentru refugiați, făcute de către persoanele fizice aflate peste hotarele țării. Donațiile vor fi depozitate la vama Leușeni după care vor fi transmise Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru a fi repartizate beneficiarilor. Serviciile de vămuire vor fi efectuate gratuit.

O altă decizie luată de Comisia Situații Excepționale este că primăriile vor putea să deschidă centre de plasament temporar pentru refugiați cu aprobarea Agenției Națională pentru Asistență Socială. Secretarul General al Guvernului Rep. Moldova, Dumitru Udrea cu date statistice privind numărul de refugiați.

”Numărul total de persoane străine care au intrat în Rep. Moldova este de peste 347 de mii, dintre care cetățeni ucraineni 277.636. În același timp din 24 februarie și până astăzi Rep. Moldova a înregistrat peste 215.600 de ieșiri ale cetățenilor străini, dintre care aproape 175 de mii cetățeni ucraineni. În acest moment în Rep. Moldova se află peste 132 de mii de refugiați din Ucraina dintre care 102.642 cetățeni ucraineni.  ”

În următoarele zile, pentru refugiați va fi organizat transport aerian direct din Rep. Moldova către Germania, Turcia, Spania și Polonia.

Situația este cu adevărat critica pentru regiune, dar în special pentru Republica Moldova. Ne confruntăm cu cea mai mare criza a refugiaților de la cel de-al Doilea Război Mondial a declarat Reprezentantul Oficiului Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiați în Europa Centrală, Roland Schilling.

Oficialul a anunțat un plan de gestionare a crizei refugiaților care prevede alocarea unui fond de 120 de milioane de dolari pentru gestionarea crizei refugiaților și sprijinul populației.

”Sunt impresionat de acțiunile guvernul Rep. Moldova. Este un exemplu la nivel global. Am văzut multe crize umanitare în viața mea. Aș vrea, de asemenea, să mă refer și la reacția populației, la ajutorul necondiționat pe care l-a oferit refugiaților. Multele mii de voluntari care oferă apă și mâncare. Știm cu toții că Rep. Moldova nu e o țară bogată. Acum a venit timpul ca noi să o ajutăm. Vom finaliza zilele acestea Planul de Răspuns la criza refugiaților. Un plan prin care cerem comunității ONU ajutor pentru state ca Republica Moldova. Doar pentru faza inițială de ajutor de urgență urmează să fie alocate 120 de milioane de dolari pentru a veni în întâmpinarea nevoilor din Moldova. Și acesta este doar începutul. Mai multe ajutoare urmează să fie donate”.

Aceste ajutoare care urmează sa fie alocate din partea ONU vor fi acordate pentru gestionarea crizei refugiaților dar și pentru sprijinirea populației autohtone, potrivit oficialului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău