Reprezentantul Băncii Mondiale la Chișinău: Cetățenii întorc MILIARDUL

  • 12 Octombrie 2015 19:13
Reprezentantul Băncii Mondiale la Chișinău: Cetățenii întorc MILIARDUL

Cetățenii R. Moldova deja plătesc pentru devalizarea celor trei bănci din care a dispărut un miliard de euro, prin achitarea unor rate ale dobânzilor mai mari la credite, a declarat reprezentantul Băncii Mondiale la Chișinău, Alex Kremer.

Potrivit oficialului, pierderile puteau fi evitate, întrucât Banca Mondială a avertizat autoritățile încă în 2013 că există riscuri în cazul celor 3 bănci, iar  în aprilie 2014 Banca Mondială a avertizat că nu va mai oferi finanțare până când nu este soluționată problema.

„Moldova plătește prin ratele la credite foarte înalte și va plăti în viitor printr-o presiune fiscală mai mare, pentru a achita datoriile apărute ca urmare a fraudei bancare. Evident, este inacceptabil ca cetățenii Republicii Moldova să plătească pentru pierderi care puteau fi prevăzute și evitate”, a declarat Alex Kremer.

Potrivit unei analize făcută publică astăzi de Banca Mondială, creșterea economică a Republicii Moldova va fi anul acesta de -2 la sută din PIB, iar pentru anul viitor, de 0,5 la sută. Totodată, s-a diminuat consumul, din cauza scăderii remitențelor cu aproape 30 la sută. Cele care au contribuit la creșterea PIBului  au fost instituțiile financiare,  care au avut de câștigat pe seama cursului de schimb valutar.

Inflația s-a ridicat la peste 12 la sută în septembrie 2015, iar politica monetară a fost înăsprită într-un mod fără precedent, rata de bază la bănci ajungând  la cifra record de 19,5 la sută. Moneda națională a pierdut o pătrime din valoarea sa față de dolarul american, mai arată datele oficiului de la Chișinău al Băncii Mondiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,57 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău