Reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au prezentat pentru consultări publice conceptul Strategiei Energetice până în 2050

  • 23 Decembrie 2022 13:50
Reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au prezentat pentru consultări publice conceptul Strategiei Energetice până în 2050

Reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au prezentat astăzi, 23 decembrie, pentru consultări publice conceptul Strategiei Energetice până în 2050. Documentul prevede acțiuni pe termen lung menite să sporească reziliența energetică a Rep. Moldova și să integreze sistemul energetic în infrastructura și piețele energetice ale Uniunii Europene. Acțiunile sunt menite să crească independența Rep. Moldova față de resursele energetice procurate din Federația Rusă, transmite Radio Chișinău.

Proiectul strategiei energetice prevede implementarea unor acțiuni pe cinci direcții-cheie: consolidarea securității energetice, dezvoltarea unor piețe energetice competitive și integrate, promovarea eficienței energetice, sustenabilitatea energiei regenerabile și reducerea emisiilor, protecția consumatorilor și sărăcia energetică, a comunicat Constantin Borosan, secretar de stat responsabil de domeniul energetic.

Dependența de gazul rusesc, dar și importurile de energie pentru a acoperi cererea internă, lipsa infrastructurii de stocare a resurselor, face ca Rep. Moldova să fie expusă la influențe externe și la presiuni, precum cele exercitate recent de Federația Rusă, se arată în proiectul Strategiei. Noua Strategie energetică urmărește să atenueze riscurile legate de aprovizionarea cu gaze naturale prin adoptarea unor măsuri sistematice de diversificare a surselor și rutelor de aprovizionare cu gaze naturale și prin asigurarea nivelului necesar de investiții în dezvoltarea tehnică a rețelelor energetice.

Războiul din Ucraina a scos la iveală vulnerabilitățile în domeniul energetic al Rep. Moldova, a spus oficialul:

”Începând cu 11 octombrie, după bombardamentele infrastructurii energetice din Ucraina a ieșit la suprafață că nu ne mai putem baza pe achiziționarea energiei din Ucraina. Achiziția de energie din România a reliefat alte vulnerabilități, care se referă la infrastructură și la cadrul administrativ.  De asemenea, având în vedere că achizițiile au avut loc preponderent pe piața energiei, pe termen scurt, aceasta a evidențiat volatilitatea pieței de energie”, spune Borosan.

Conceptul noii Strategii Energetice prevede: dezvoltarea infrastructurii de transport, a capacităților de interconectare cu România și Ucraina, crearea stocurilor minime strategice de gaze naturale și produse petroliere, precum și a spațiilor de stocare, creșterea capacităților de generare a resurselor energetice interne, transformarea centralelor electrice în centrale de cogenerare,  utilizarea biocombustibilului, iar după 2030 a hidrogenului verde ca alternativă la gazele naturale, crearea unor inițiative de creștere a numărului de automobile electrice.  

Documentul a fost salutat de experții în domeniul energiei prezenți la eveniment. Experta Marcela Lefter a subliniat câteva domenii la care trebuie de asemenea să se acorde o mare atenție:

”Societatea trebuie să fie 100%  electrică în 2035-2040. Transporturile, un alt capitol care trebuie luat în seamă. Poluarea este foarte mare în transporturi și industrie. Cum se întâmplă trecerea la mașini electrice? Cum facem cu reglementarea prevederilor în domeniul construcțiilor pentru a nu avea centrale pe gaz în toate apartamentele dar a avea electrificare. Cum obligăm ca toate noile construcții să instaleze panouri fotovoltaice așa cum sunt deciziile la nivelul Uniunii Europene?”, menționează Lefter.

Experta a subliniat că cel mai important în realizarea tuturor acestor obiective rămâne angajamentul politic al autorităților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău