Reprezentanții mediului de afaceri, mulțumiți de noile modificări operate asupra Codului muncii

  • 03 August 09:27
Reprezentanții mediului de afaceri, mulțumiți de noile modificări operate asupra Codului muncii

Reprezentanții comunității de business se declară mulțumiți de ultimile ale Codului muncii. Mai exact, AmCham salută adoptarea în lectura finală a proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative. Organizația spune că modificările operate asupra Codului muncii sunt menite să îmbunătățească climatul de afaceri din Moldova din perspectiva legislației muncii și corespund în mare parte viziunii asociației în acest domeniu.

Potrivit Bizlaw.md, printre principalele propuneri promovate de către AmCham se numără:

  • Reglementarea legală a clauzei de neconcurență în contractele de muncă

Clauza de neconcurență, în calitate de clauză specifică a contractului individual de muncă, obligă salariații să nu presteze, în interes propriu sau al unui terț, o activitate care se află în concurență cu cea prestată la angajatori, care va fi valabilă pentru o perioadă nu mai mare de un an. Pe parcursul acestei perioade, angajatorii vor trebui să achite salariaților o indemnizație lunară în mărime nu mai mică de 50% din salariul mediu lunar al salariatului.

Clauza de neconcurență va trebui să prevadă expes aria geografică pentru care se aplică, activitățile pentru care este valabilă, perioada pentru care își produce efectele, cuantumul îndemnizației și modul de plată a acesteia.

Pentru încălcarea clauzei de neconcurență, salariații vor trebui să restituie indemnizația primită și să recupereze prejudiciul cauzat.

  • Plafonarea sumei de despăgubire în cazul concedierii/transferului nelegitim din serviciu al salariatului

Modificarea din proiect reglementează faptul că în cazul restabilirii la locul de muncă a salariaților transferați sau eliberați nelegitim din serviciu, angajatorii vor fi obligați să plătească în mod obligatoriu despăgubiri pentru întreaga perioadă de absență forțată de la muncă într-o mărime care nu va depăși 12 salarii medii lunare ale salariaților.

Printre alte norme promovate sau îmbunătățite de către AmCham se numără:

  • Majorarea perioadei de probă care poate fi stabilită salariaților până la 6 luni;
  • Clarificarea semnificației termenului ”certificat medical”;
  • Clarificarea temeiului de concediere a salariaților în baza art. 86 alin. (1) lit. e) din Cod (constatarea îndeplinirii nesatisfăcătoare a indicatorilor de performanță individuală);
  • Modificarea termenului de aducere la cunoștință a programului muncii în schimburi;
  • Îmbunătățirea prevederilor referitoare la compensarea muncii suplimentare cu ore libere;
  • Îmbunătățirea reglementărilor referitoare la formele de plată a salariului.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,09 m/s
Sun
26
Mon
27
Tue
28
Wed
28
Thu
27
Arhivă Radio Chișinău