Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale participă la o întrevederea cu membrii Misiunii Fondului Monetar Internațional

  • 06 Octombrie 2021 08:59
Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale participă la o întrevederea cu membrii Misiunii Fondului Monetar Internațional

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale participă la o întrevederea cu membrii Misiunii Fondului Monetar Internațional în cadrul negocierilor programului susținut de FMI.

Subiectele abordate în cadrul întrevederii, desfășurate în regim on-line, s-au referit la structura bugetului asigurărilor sociale de stat, inclusiv pe compartimentele de venituri, cheltuieli și sursele de finanțare, pentru anii 2020 și 2021. Reprezentanții CNAS și experții FMI au făcut schimb de opinii privind impactul crizei COVID-19 asupra cheltuielilor în domeniul protecției sociale. 

Directorul general CNAS, dna Elena Țîbîrnă a informat reprezentanții misiunii asupra principalelor măsuri de politici în domeniul protecției sociale, implementate de către autoritate pe parcursul anului curent. A fost asigurată finanțarea, fără abateri de la orarul stabilit, a tuturor prestațiilor sociale, inclusiv a pensiilor de limită de vârstă reexaminate de la 01.01.2021 și indexate la 01.04.2021. Începând cu 01.10.2021, conform cadrului normativ aprobat, s-a efectuat indexarea pensiilor și majorarea pensiei minime până la 2000 lei.

 

Între părțile participante la discuție s-a purtat un schimb de opinii asupra sustenabilității sistemului public de pensii și indicatorilor bugetari preliminari prognozați pe termen mediu.

Fondul Monetar Internațional este o organizație internațională care are ca scop principal promovarea cooperării monetare internaționale, garantarea stabilității financiare, facilitarea comerțului internațional, contribuirea la un nivel înalt de ocupare a forței de muncă, la stabilitate economică și combaterea sărăciei. Republica Moldova a beneficiat de asistența financiară a acestei organizații pentru susținerea diverselor programe și politici economice ale autorităților naționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău