Reprezentanți din peste 30 de țări și organizații internaționale se află la Chișinău la cea de-a patra ediție a „Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova”

  • 17 Octombrie 2023 08:37
Reprezentanți din peste 30 de țări și organizații internaționale se află la Chișinău la cea de-a patra ediție a „Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova”

Reprezentanți din peste 30 de țări și organizații internaționale se află astăzi, 17 octombrie, la Chișinău la cea de-a patra ediție a „Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova”, transmite Radio Chișinău.

Până la ora 10.00, la Palatul Republicii sunt așteptate delegațiile diplomațiilor străine și reprezentanții organizațiilor internaționale și financiare din cele aproape 30 de state care vor participa la reuniune.

O serie de acorduri de sprijin financiar pentru R. Moldova vor fi semnate înainte de începerea lucrărilor, printre care cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană pentru Investiții, Agenția de Dezvoltare din Franța.

Conform agendei, evenimentul va fi deschis cu un mesaj de bun venit din partea premierului Dorin Recean și se va încheia cu un mesaj din partea președintei Maia Sandu.

La fel, cu discursuri în deschiderea lucrărilor celei de a patra ediții a Platformei de Sprijin vor veni și miniștrii de Externe ai țărilor fondatoare a acestei Platforme, Germaniei și Franței,  Annalena Baerbock, Catherine Colonna și Mircea Abrudean, secretar general de stat, România.

„Priorități de dezvoltare în context de criză pentru Republica Moldova” este genericul panelului de discuții care va deschide reuniunea.

Sesiuni de discuții pe teme generate de provocările actuale din regiune și procesul de aderare al Rep. Moldova la Uniunea Europeană, sunt alte subiecte de pe agendă.  

Reuniunea va include sesiuni de discuții pe teme generate de provocările actuale din regiune și efectele asupra Rep. Moldova. Un alt subiect important de pe agenda discuțiilor va fi procesul de aderare al Rep. Moldova la Uniunea Europeană. De asemenea, vor fi abordate subiecte ce țin de asistența financiară necesară pentru acoperirea cheltuielilor bugetare legate de achitarea salariilor, pensiilor, precum și acordarea suportului pentru familiile cu venituri mici.

Platforma de Sprijin pentru Moldova este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, lansată în 2022. Anul trecut au fost organizate trei Conferințe de sprijin pentru Rep. Moldova la Berlin, București și la Paris, reușindu-se mobilizarea a circa 1,4 miliarde de euro care urmează să ajungă în Rep. Moldova pe parcursul următorilor ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău