Reprezentanți companiei Kroll vor veni săptămâna aceasta la Chișinău

  • 06 Noiembrie 2017 10:14
Reprezentanți companiei Kroll vor veni săptămâna aceasta la Chișinău

Reprezentanți companiei Kroll vor veni săptămâna aceasta la Chișinău pentru a discuta cu autoritățile mai multe detalii pe marginea celui de-al doilea raport despre jaful bancar. Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea a declarat săptămâna trecută că BNM negociază cu reprezentanții Kroll ca raportul să fie făcut public, în măsura în care va permite ancheta. 

Banca Națională discută cu reprezentanții companiei Kroll ultimele detalii referitoare la Strategia  de recuperare a banilor furați și se negociază asupra datelor ce urmează să fie făcute publice din raportul ce urmează să fie prezentat a declarat Guvernatorul Sergiu Cioclea.

Primele acțiuni în vederea recuperării banilor delapidați din sistemul bancar moldovenesc ar putea fi făcute în luna noiembrie, a mai spus Guvernatorul BNM.

Desigur că cel mai mare beneficiu al acestui raport este ca procuratura și organele de urmărire să poată să compileze datele pe care le-au primit ei pe căi de colaborare internațională pe domeniul penal cu datele care au fost aduse de Kroll. Sunt convins că va fi un efect de mare sinergie când aceste două linii se vor intersecta. Noi sperăm că  deja în noiembrie, nu depinde de noi, dar de Kroll, dar deja în noiembrie să avem primii pași în aceste direcții.”

Cel de-al doilea raport Kroll le este deja cunoscut autorităților moldovenești și se află în fază de examinare, consideră analistul economic de la IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță. În opinia lui, acesta ar trebuie să fie făcut public, pentru că furtul miliardului reprezintă un subiect de maxim interes pentru populație. Expertul a distins, totodată, câteva etape în procedura de recuperare a fondurilor delapidate.

Prima este să identificăm sumele de bani care urmează a fi recuperate. A doua, este necesar să identificăm unde se află aceste sume de bani, să găsim tot traseul lor. A treia etapă, foarte grea, este ca prin decizii definitive ale instanțelor de judecată, și aici vorbim de diverse jurisdicții, diverse țări, să intrăm în proprietatea acestor țări și bunuri.”

Potrivit unui raport prezentat anterior de IDIS ”Viitorul” și Transparency International Moldova, suma totală pe care trebuie să o urmărească Banca Națională împreună cu cei de la Kroll, este aproape 50 miliarde de lei. O parte din acești bani, 24 de miliarde de lei, se află în procedură legală de recuperare.

Între timp, BNM a accelerat procesul de lichidare a celor trei bănci falimentare, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, pentru a putea recupera creditele oferite de acestea și valoarea bunurilor puse în gaj, a mai precizat Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea. El a subliniat că cea mai mare parte din sumele recuperare prin procedura de lichidare, 80 la sută, provin din rambursarea creditelor, și nu din vânzarea bunurilor celor trei bănci. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Arhivă Radio Chișinău