Reprezentanți ai societății civile solicită viitorului Parlament modificarea Legii cu privire la Procuratură
-
16 Ianuarie 2019 12:27
Mai multe organizații ale societății civile (OSC) își exprimă îngrijorarea privind excluderea obligativității audierii raportului de activitate anual al Procuraturii în plenul Parlamentului și publicării acestuia pe pagina-web oficială a Procuraturii Generale.
18 OSC-uri solicită viitorului Parlament ca norma respectivă să fie reintrodusă în textul Legii cu privire la Procuratură, transmite IPN
Potrivit unui comunicat de presă al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, din Legea cu privire la Procuratură, publicată în Monitorul Oficial la 4 ianuarie, a fost exclusă prevederea precum că „Raportul Procuraturii se audiază în plenul Parlamentului, este făcut public și se plasează pe pagina web oficială a Procuraturii Generale. Raportul conține și date privind impactul activității Procuraturii din anul precedent asupra drepturilor persoanelor”.
Autorul propunerii a fost deputatul Anatolie Zagorodnîi. La 23 octombrie 2018, amendamentul dat a fost inclus după adoptarea în prima lectură, din 11 octombrie, a proiectului de lege nr. 312. Amendamentul deputatului nu a fost publicat pe pagina web a Parlamentului și nici nu au fost organizate consultări sau dezbateri publice cu societatea civilă și părțile interesate. Amendamentul a fost publicat în raportul Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului abia la 23 noiembrie 2018, în aceeași zi în care proiectul de lege a fost votat în lectură finală.
Autorul inițiativei nu a prezentat niciun argument în vederea necesității excluderii acestei prevederi. Mai mult, nici în Raportul Comisiei juridice, numiri și imunități nu sunt de găsit argumente pentru motivarea acestui amendament. Urmare a modificării propuse de către fostul deputat, procurorul general va fi obligat doar să prezinte Parlamentului, anual, până în data de 31 martie, un raport despre activitatea Procuraturii în anul precedent. Astfel, deputații nu vor mai putea audia procurorul general și examina raportul acestuia în mod public și în plenul legislativului.
„Regretăm profund că prin modificarea operată, Parlamentul Republicii Moldova a redus din exigențele de asigurare a transparenței și responsabilității organelor Procuraturii față de public, fapt care poate duce la scăderea încrederii cetățenilor în independența și profesionalismul Procuraturii și subminarea imaginii acestei instituții”, se arată în declarație.
Declarația a fost semnată de: Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Transparency International Moldova, Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ)
Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), Institutul de Politici Publice (IPP), Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Amnesty International Moldova, Ambasada Drepturilor Omului, Centrul „Acces-info”, Centrul de Jurnalism Independent (CJI), Asociația pentru Politică Externă (APE), Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Asociația Promo-LEX, Comunitatea WatchDog.md, Centrul de Analiza si Prevenire a Corupției (CAPC), Centrul Analitic Independent Expert-Grup, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Centrul de Drept al Femeilor (CDF).