Reprezentanți ai societății civile a cerut amânarea adoptării legii privind votul uninominal
-
05 Aprilie 2017 19:41
Proiectul legii privind votul uninominal conține un șir de imperfecțiuni și neajunsuri și chiar prevederi anticonstituționale, consideră foști și actuali funcționari electorali, precum și reprezentanți ai societății civile care au participat miercuri, 5 aprilie, la o nouă rundă de dezbateri organizată de Parlament.
Un grup de reprezentanți ai societății civile a cerut amânarea adoptării acestui document până după alegerile parlamentare din 2018.
Participanții la dezbateri au discutat despre formarea circumscripțiilor electorale, inclusiv în afara țării și în regiunea transnistreană. Documentul propus conține un șir de prevederi ce contrazic bunele practici în materie electorală, a atenționat reprezentantul Promo-Lex, Pavel Postică. El s-a referit la posibilitatea modificării hotarelor circumscripțiilor uninominale cu până la 90 de zile înainte de data alegerilor și la faptul că acestea vor fi constituite de Comisia Electorală Centrală, deși ar trebui să fie o obligație a Parlamentului. El a atenționa că organizarea alegerilor în regiunea transnistreană după reglementarea conflictului este o încălcare a Constituției.
Membrul Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan a subliniat necesitatea stabilirii unor prevederi mai clare în proiectul de lege.
Mai multe dezbateri a provocat și organizarea alegerilor parlamentare peste hotare. Unii participanți propunând să fie stabilită o cotă clară de mandate pentru diasporă, după exemplul României, sau, în general să nu fie organizat votul peste hotare.
Un grup de ONG-uri cere retragerea proiectului și examinarea acestuia după alegerile parlamentare din anul 2018.
Amintim că proiectul elaborat de deputații PDM și care a provocat dezbateri în societate, prevede modificarea sistemului electoral prin introducerea votului uninominal, ceea ce înseamnă că deputații vor fi aleși în circumscripții și nu pe liste de partid.