Chișinău | Reprezentanți ai presei periodice cer păstrarea chioșcurilor cu ziare și reviste

  • 13 Octombrie 2021 14:31
Chișinău | Reprezentanți ai presei periodice cer păstrarea chioșcurilor cu ziare și reviste

Reprezentanți ai presei periodice susțin că Primăria municipiului Chișinău urmărește, de mai multe luni, să închidă chioșcurile în care se vând ziare și reviste. Sub diferite pretexte, se face așa că la licitațiile anunțate de municipalitate pentru dreptul de amplasare a gheretelor ajung în special comercianți de produse alimentare.

Într-o conferință de presă la IPN, Nicolae Josanu, reprezentant al revistei „Acasă”, a menționat că deja au fost scoase 40 de chioșcuri în care se vindea presă periodică. „În toată lumea, în toate orașele care se respectă, chioșcurile cu presă periodică sunt prezente. Pentru că aceste puncte de presă sunt un fel de carte de vizită al unui oraș care se respectă, ele sunt prezente pe arterele principale ale orașului, așa cum ar fi trebuit să fie și la noi, pentru ca cetățenii noștri, turiștii, străinii, să poată să cumpere presa noastră din Republica Moldova, care încă mai există, încă mai trăiește. Să cumpere și niște hărți, niște broșuri și, de ce nu, să se permită să vândă și ceai și cafea. Suntem împotrivă ca în aceste chioșcuri să se vândă bauturi alcoolice sau țigări”, a spus Nicolae Josanu.

Potrivit lui Stan Lipcanu, de la revista „Săptămâna”, „ceea ce vedem acum este că autoritățile ar vrea cumva, fără rea intenție poate, dar ar vea cumva să lichideze aceste câteva locații de comercializare a presei. Eu înțeleg și înțelegem foarte bine raționamentul economic al oricărui administrator, trebuie să aducă niște bani la buget. Totodată, așa cum a fost menționat anterior, presa nu ar că trebui cumva corcolită, dar ar trebui să i se respecte prezența. Unde mai pui că aceste chioșcuri de comercializare a presei ar trebui să intre cumva într-un itinerar turistic și arhitectural, și ca prezență intelectuală, într-un oricare oraș. Noi știm că și în centrele raionale sunt amplasate multe chioșcuri, care nu e clar vor fi sau nu, vor rezista sau nu vor rezista acestui tăvălug administrativ. Nu știu care ar fi metodele bune de a protesta în cazul ăsta. Vrem cumva să fim înțeleși, vrem cumva să fim ajutați, de ce nu, până la urmă interesul oricărei conduceri este să aibă niște cetățeni bine informați, niște cetățeni culți”, a subliniat Stan Lipcanu.

Andrei Moroșanu, reprezentant al revistei „Literatura și arta”, a spus că a rămas profund surprins de hotărârea Consiliului municipal Chișinău și a primarului Ion Ceban, „de faptul că vor să anihileze tonetele astea cu presa, pentru că asta, în primul rând, e un design al orașului. Eu am fost în vara asta la Atena și la Roma, pe toate străzile sunt tonete și chioșcuri cu ziare. Acum, când la noi se închid chioșcurile cu presă periodică, mă tem că o să fim unicii în Europa, fără tonete de ziare și reviste. Rugăm Consiliul municipal, personal pe domnul Ion Ceban, să fie mai indulgenți față de această problemă, poate se va rezolva într-un fel”, a subliniat Andrei Moroșanu.

Elena Ceaikovskaia, reprezentantă a ziarului „Antena”, a remarcat că singurul teleghid, care apare în Republica Moldova timp de peste 25 de ani. „Dar în ultimii ani este din ce în ce mai complicat să edităm ziarul. Una din cauze, cea mai importantă, probabil, este că se distrug punctele de comercializare a presei, în tempouri rapide. Vreau să atenționez că în prezent existența ziarului depinde de vânzări. Publicitate, practic, nu este și doar mijloacele de pe urma comercializării ziarului ajută revista să existe. Se asigură locuri de muncă, și lucrătorilor de la tipografie, și celor care vând presă periodică. Vreau să amintesc că în ultimii ani în Republica Moldova au falimentat circa 50 de ziare și reviste și aceasta are legătură directă cu lichidarea punctelor de vânzare a presei periodice. La început, chioșcurile respective erau lichidate, pe motiv că pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt au loc reparații, apoi s-a invocat drept motiv Legea privind tutunul, apoi că va fi o concepție privind comerțul și presa va fi apărată. În consecință, vedem că este o concepție de acest fel, dar locurile unde erau amplasate chioșcurile de vânzare a presei periodice, Primăria ale  propune la licitații la prețuri foarte mari, ceea ce este cinic”, a menționat Elena Ceaikoskaia.

Primăria municipiului Chișinău nu a comentat aceste afirmații.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău