Reprezentantele opoziției democratice din Belarus au primit Premiul Carol cel Mare 2022

  • 26 Mai 2022 15:32
Reprezentantele opoziției democratice din Belarus au primit Premiul Carol cel Mare 2022

Reprezentantele opoziției democratice din Belarus – Sviatlana Tsikhanouskaya, Maria Kolesnikova și Veronika Tsepkalo – au fost laureate vineri cu Premiu Carol cel Mare acordat de orașul german Aachen, distincție care la ediția precedentă a revenit președintelui României, Klaus Iohannis, scrie CaleaEuropeana.ro.

Premiul a fost decernat, într-o ceremonie la Aachen la care a participat și ministrul german de externe Annalena Baerbock, pentru a recunoaște lupta acestora pentru “libertate, democrație și drepturile omului” în Belarus, potrivit sursei citate

“Premiul Carol cel Mare 2022 onorează trei femei curajoase care, în cele mai nefavorabile circumstanțe politice, au luptat pentru ceea ce se află în centrul proiectului european: drepturile omului, pace și libertate, statul de drept, democrație și solidaritate”, au transmis reprezentanții Societății Premiului Internațional ”Carol cel Mare” al orașului Aachen.

Opoziția democratică din Belarus a câștigat anul trecut și Premiul Saharov pentru libertatea de gândire acordat de Parlamentul European.

Premiul internațional „Carol cel Mare” este conferit anual, în orașul Aachen, personalităților publice sau organizațiilor care s-au remarcat prin implicarea deosebită în favoarea unității europene sau cooperării între statele membre. Distincția este acordată în memoria împăratului Carol cel Mare, întemeietorul Imperiului Carolingian, primul împărat recunoscut în Europa de Vest după căderea Imperiului Roman de Apus, care a domnit și a fost înmormântat la Aachen.

Pe lista laureaților se află părinții fondatori ai Comunității Europene, arhitecții Uniunii Europene moderne și reprezentanții mișcărilor democratice din Europa Centrală și de Est. Premiul inaugural a fost acordat în 1950 lui Richard de Coudenhove-Kalergi, iar până în 1960 a fost decernat celor mai importanți fondatori ai UE – Alcide de Gasperi, Jean Monnet, Konrad Adenauer, Winston Churchill, Paul Henri Spaak, Robert Schuman – și aliatului american – fostul secretar de stat George Marshall, inițiatorul planului american de reconstrucție a Europei Occidentale postbelice.

Între laureații premiului se numără și importanți lideri care au marcat finalul secolului trecut, precum fostul președinte al SUA Bill Clinton, fostul premier britanic Tony Blair, fostul cancelar german Helmut Kohl, care a primit premiul împreună cu fostul președinte francez Francois Mitterand.

Ultimii trei laureați au fost președintele Franței, Emmanuel Macron, în 2018, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, în 2019, și președintele Klaus Iohannis, în 2020. Premiul acordat președintelui român a fost decernat în 2021 din cauza situației provocate de pandemia de COVID-19. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău