Reprezentant OSCE | La reuniunea în formatul 5+2 reprezentanții politici au confirmat progresele înregistrate

  • 29 Noiembrie 2017 08:52
Reprezentant OSCE | La reuniunea în formatul 5+2 reprezentanții politici au confirmat progresele înregistrate

În cadrul reuniunii de negocieri în formatul 5+2 pentru reglementarea transnistreană, desfășurate la Viena, reprezentanții politici din partea Chișinăului și Tiraspolului au confirmat progresele înregistrate pe câteva chestiuni din cele opt priorități identificate anterior de către părți și și-au asumat angajamentul de a finaliza rezolvarea problemelor care au rămas, la începutul anului viitor.

Constatarea aparține reprezentantului special al Președinției în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Wolf Dietrich Heim, transmite IPN.

„Părțile, împreună cu partenerii internaționali, au consolidat acordurile privind mai multe chestiuni sociale și economice, semnate în ultimele zile. Există o înțelegere clară între participanți că problemele rămase vor fi abordate și implementate rapid, în beneficiul populației de pe ambele maluri ale râului și din regiune în ansamblu”, a declarat ambasadorul, citat într-un comunica de presă al Misiunii OSCE la Chișinău.

În special, partenerii internaționali au salutat angajamentul părților de a soluționa până în luna februarie 2018 restul detaliilor ce țin de participarea automobilelor transnistrene în traficul internațional. În rezultatul negocierilor, numite și Conferința Permanentă pentru probleme politice în cadrul procesului de negociere pentru reglementarea transnistreană în formatul 5+2, părțile au semnat un protocol care a conturat recentele acorduri semnificative încheiate pe teren, și face referință la pașii următori în procesul de negocieri.

„Anul acesta a scos în evidență importanța și interdependența celor trei nivele de negocieri pentru reglementarea transnistreană, pe măsură ce acestea se bazează unul pe celălalt, precum expertiza tehnică a grupurilor de lucru, dialogul politic direct la nivelul factorilor de decizie și eforturile comune ale mediatorilor și observatorilor în formatul 5+2. Desfășurarea reuniunii în formatul 5+2 din acest an pe baza unor rezultate clare și a unui accent pe chestiuni de fond a fost factorul critic care a asigurat succesul acesteia”, a concluzionat Wolf Dietrich Heim.

Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan, a declarat că reuniunea de succes în formatul 5+2 este produsul unui an de muncă dedicată depusă de grupurile de lucru și de principalii negociatori, susținută de Misiune. „Dinamica bazată pe rezultate este o urmare clară a implicării personale a liderilor ambelor părți pe parcursul ultimelor două luni, evidențiată de întâlnirea acestora pe podul Gura Bâcului-Bîcioc pentru a marca deschiderea podului după 25 de ani. Ambii lideri au comunicat presei angajamentul lor de a asigura ca progresul în procesul de reglementare să fie continuat”, a notat ambasadorul.

Totodată, într-un comunicat de presă remis de Guvernul Republicii Moldova se menționează că părțile au convenit să continue eforturile de identificare a soluțiilor și pentru celelalte aspecte de pe agenda procesului de negocieri. Astfel, rămân a fi soluționate chestiuni privind înregistrarea automobilelor din regiunea transnistreană pentru admiterea acestora în traficul rutier internațional, asigurarea liberei circulații a persoanelor, bunurilor și serviciilor între cele două maluri ale Nistrului, implementarea altor înțelegeri convenite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău