Reprezentant al SUA | Rusia consideră că are dreptul să decidă soarta țărilor vecine, cum ar fi Ucraina, R.Moldova, Georgia

  • 25 Septembrie 2018 11:52
Reprezentant al SUA | Rusia consideră că are dreptul să decidă soarta țărilor vecine, cum ar fi Ucraina, R.Moldova, Georgia

Rusia consideră că are dreptul să decidă soarta țărilor vecine și a altor popoare, fie că este vorba de Ucraina, Republica Moldova, Georgia sau orice alt stat, a declarat emisarul special al SUA pentru rezolvarea conflictului din estul Ucrainei, Kurt Volker, într-un interviu acordat luni postului de radio rusesc Eho Moskvî.

Volker a făcut această declarație la solicitarea Eho Moskvî de a-și expune opinia cu privire la ''propunerea'' făcută de președintele Vladimir Putin atât fostului președinte democrat american Barack Obama, cât și actualului lider de la Casa Albă, republicanul Donald Trump, privind împărțirea lumii în ''zone de responsabilitate'' (sfere de influență), potrivit Agerpres.

''Aceasta reflectă diferența fundamentală de viziune dintre noi. Rusia consideră că are dreptul de a decide soarta țărilor vecine și a altor popoare, fie că este vorba de ucraineni, moldoveni, georgieni sau oricine altcineva. În timp ce SUA și Europa împărtășesc poziția stabilită în toate bazele juridice despre care am vorbit (Acordul de la Helsinki și Actul fundamental Rusia-NATO), care rezidă în faptul că toate aceste popoare au dreptul să ia propriile decizii'', a subliniat emisarul american.

Potrivit lui Volker, ucrainenii, georgienii, moldovenii și alții trebuie să decidă singuri soarta propriei țări.

''Nu există nicio îndoială că în aceste țări există probleme. Și în interiorul Ucrainei sunt probleme politice, care trebuie rezolvate. În Georgia, bunăoară, este necesar să fie rezolvate problemele etnice și politice, dar ele trebuie soluționate prin mijloace constituționale legale în fiecare din aceste state și nu prin amestec din afară și ocuparea teritoriului lor'', a menționat trimisul special al Departamentului de Stat pentru Ucraina.

Referitor la conflictul din estul Ucrainei, emisarul american nu s-a ferit să afirme că în regiunile Donețk și Lugansk se află trupe rusești și că acestea sunt ''ocupate'' de Federația Rusă. 

Sursa. Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
12
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,5 m/s
Thu
20
Fri
22
Sat
24
Sun
23
Mon
22

Curs oficial BNM 15 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4388 0.0308
USD 17.0958 -0.0318
RON 4.0135 0.0067
UAH 0.6302 -0.0018
RUB 0.2407 -0.0010
Arhivă Radio Chișinău