Reprezentant al Guvernului: Puterea de la Tiraspol promovează o versiune lipsită de compromis în problema plăcuțelor de înmatriculare

  • 05 Martie 2018 16:13
Reprezentant al Guvernului: Puterea de la Tiraspol promovează o versiune lipsită de compromis în problema plăcuțelor de înmatriculare

Alin Gvidiani, șeful–adjunct al Biroului politici de reintegrare al Guvernului RM a declarat că „vocile din stânga Nistrului promovează o versiune lipsită de compromis” în cadrul negocierilor privind legalizarea plăcuțelor de înmatriculare pentru anumite tipuri de autovehicule provenite din stânga Nistrului.

Potrivit lui Alin Gvidiani, puterea nerecunosctă de la Tiraspol și-ar dori să obțină cedări unilaterale și necondiționate din partea R. Moldova pentru a obține gratuit plăcuțele și certificatele de tip nou, asigurându-li-se astfel acces liber în traficul internațional și, concomitent, să utilizeze actualele elemente cu simbolica regională exact cum e în prezent. Declarațiile au fost făcute, astăzi, în cadrul lansării de către IDIS „Viitorul” a srudiului „Dosarul plăcuțelor auto – un test pentru suveranitatea Republicii Moldova”, autorii fiind Rosian Vasiloi și Veaceslav Berbeca.

În acest context, experții din cadrul IDIS „Viitorul” consideră că vor apărea serioase riscuri legate de posibile evaziuni fiscale, de costuri pe care R. Moldova ar trebui să le acopere în cazul unor accidente rutiere comise de vehicule transnistrene, dar și de răspunderile ce derivă dintr-o serie de convenții privind transportul internațional, de la care autoritățile de la Chișinău nu se pot eschiva. „Societatea civilă trage alarma asupra lipsei unor analize de fezabilitate politică, și nu doar tehnică, evitându-se situația în care anumite decizii unilaterale pot compromite relația excelentă a RM cu Ucraina, oferind elemente de suveranitate unei regiuni secesioniste, care-și ține captivă populația” se arată într-un comunicat emis de IDIS. 

În același timp, autorii studiului au remarcat contradicțile existente între soluțiile tehnice propuse de transnistreni și obiectivul strategic al R. Moldova de a reintegra gradual întreaga regiune în câmpul său constituțional, ceea ce are nevoie de pași spre obiectiv, și nu contra acestuia. „Soluțiile proaste sunt cel mai ușor de luat. E suficient să adoptăm integral poziția liderilor secesioniști sau ruși, și să tratăm RM ca pe un iorgan de împărțit. Nu așa arată o politică publică, în care trebuie să cântărim pro și contra până ajungem la un nivel minimax optimal pentru stat și cetățenii săi. Este chiar amuzant – să ceri progrese de la RM în condițiile în care 80% din oficialii Guvernului RM nu pot călători în stânga Nistrului, are loc o militarizare agresivă a regiunii, iar presiunile sponsorilor acestui regim nu contenesc”, a menționat Rosian Vasiloi.

Autorii studiului au concluzionat că deciziile pe subiectul plăcuțelor de înmatriculare auto trebuie să fie adoptate în conformitate cu de legile RM, nu în folosul unor abstracții teoretice.

Menționăm că reprezentanții regimului din stânga Nistrului au anunțat recent că nu acceptă ca instituțiile abilitate din dreapta Nistrului să elibereze plăcuțe de înmatriculare și alte acte pentru deținătorii de transport auto din regiunea transnistreană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,54 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău