Represiunea după manifestațiile anti-Lukașenko continuă în Belarus: Un muzician, condamnat la șase ani de închisoare

  • 13 Mai 2021 17:01
Represiunea după manifestațiile anti-Lukașenko continuă în Belarus: Un muzician, condamnat la șase ani de închisoare

Un tribunal belarus l-a condamnat joi la șase ani de închisoare pe bateristul unui grup muzical care a jucat un rol în timpul manifestațiilor din 2020 împotriva realegerii președintelui Aleksandr Lukașenko pentru al șaselea mandat consecutiv, a anunțat organizația neguvernamentală pentru drepturile omului Viasna, citată de AFP și portalul belarus nn.by.

Aleksei Sanciuk (30 de ani) a fost reținut la Minsk în noiembrie trecut împreună cu alți membri ai acestui grup muzical denumit 'Cerem să vă dispersați!', devenit un simbol al manifestațiilor de protest ale opoziției.

Membrii formațiunii au fost condamnați la 15 zile de închisoare pentru participarea la 'manifestații neautorizate', dar Sanciuk a fost urmărit penal în mai multe cazuri grave.

Un tribunal l-a găsit vinovat joi de pregătirea unor acțiuni care 'încalcă grav ordinea publică' și de a fi incitat oamenii să participe la 'revolte în masă'.

Potrivit Viasna, i se impută în special blocarea circulației agitând un drapel în roșu și alb, culorile opoziției, și încurajarea manifestanților să bată din palme.

Aleksei Sanciuk, căsătorit și tatăl unei fetițe de opt ani, a fost bătut de poliție după arestarea sa, potrivit organizației Viasna, apoi constrâns să înregistreze video o mărturisire ce a fost difuzată ulterior la televiziunea publică.

Opoziția belarusă contestă realegerea lui Lukașenko, aflat la putere din 1994, la prezidențialele din august 2020, considerate fraudate.


Mișcarea de contestare a liderului de la Minsk a scos în stradă zeci de mii de persoane în capitala belarusă și în alte orașe ale țării timp de mai multe săptămâni, stingându-se apoi pe fondul unor arestări în masă, violențe soldate cu patru morți și pedepse grele cu închisoarea, care continuă.

Aproape toate personalitățile marcante ale mișcării de contestare au fost încarcerate sau forțate să ia calea exilului, precum fosta candidată la alegerile prezidențiale Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, amintește AFP. Ea a candidat în locul soțului ei încarcerat Serghei Tihanovski, un blogger cunoscut împiedicat de regim să participe la scrutin.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău